MonPlaneta
Presenten la reproducció més fidel que s’ha fet mai d’un ictiosaure
  • CA

Un equip de geòlegs de la Universitat de Lund, a Suècia, ha revisat tres segles de recerca i documentació sobre els ictiosaures, uns rèptils marins prehistòrics semblants a peixos espasa o a dofins que van conviure amb els dinosaures, fa entre 250 i 65 milions d’anys. Gràcies a això, i a un exemplar fòssil en un estat de conservació excepcional, han aconseguit crear la reconstrucció més acurada que s’ha fet fins ara d’aquests animals.

Els ictiosaures, com van fer molt més tard els avantpassats de les balenes, van migrar de la terra ferma als oceans. S’alimentaven de tortugues i pops, entre d’altres, i han deixat un registre fòssil molt ric, principalment d’ossos i dents. Darrerament, però, s’han trobat vestigis de teixits tous com ara pell, músculs, greix i pigments, que estan permetent reconstruir d’una manera molt més fidel com eren.

Representació del nou ictiosaure descobert a Colòmbia | Dirley Cortés / Universitat McGill
Representació d’una espècie d’ictiosaure descoberta recentment a Colòmbia | Dirley Cortés / Universitat McGill

Un llarg recorregut

Els geòlegs de Lund han publicat el seu estudi a la revista ‘Earth-Science Reviews’, on repassen tot el coneixement existent sobre els ictiosaures per tenir una visió general que ajudi els investigadors del futur. Això és particularment important en el cas d’aquests rèptils, el nom dels quals va ser creat el 1814, tres dècades abans, fins i tot, que es creés el de “dinosaure”.

La reconstrucció d’un rèptil marí gegant

A més, fent servir totes les dades acumulades en tres-cents anys, inclosos els darrers descobriments de teixits tous, van contactar una companyia danesa d’escultures, 10 Tons, perquè creés una reproducció a escala real i que fos científicament acurada. Van prendre com a referència un exemplar trobat a Holzmaden (Alemanya), que va ser la base d’un estudi en profunditat sobre la seva biologia i coloració.

Gràcies a diverses tècniques, incloent l’escultura amb fang i la impressió 3D, es va crear la reproducció en un procés que va durar un any i que reflecteix tot el coneixent que tenim sobre com eren els ictiosaures. Una interpretació que s’espera que sigui correcta i que també serveixi a tothom que vulgui aprendre més d’aquests animals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa