Investigadors de l’Institut Català de Paleontologia, el Museu de la Conca Dellà, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Saragossa i la Universitat NOVA de Lisboa han descrit, gràcies a restes fòssils trobades a Orcau (Pallars Jussà), el dinosaure més gros que s’ha trobat al sud d’Europa. Amb uns 18 metres de llargada i unes 14 tones de pes, l’Abditosaurus kuehnei, un titanosaure, ha estat presentat en un article a la revista Nature Ecology and Evolution.
L’animal va viure fa uns 70 milions d’anys a la zona que a dia d’avui és el Pirineu però que, aleshores, era un arxipèlag. Segons l’estudi, tot i que aquest dinosaure pertany a una nova espècie estava emparentat amb els titanosaures del continent americà i a l’Àfrica, rèptils enormes, i en canvi no tenia relació amb la resta de dinosaures europeus, que eren molt més petits. Sobre com va poder arribar al que llavors era una illa, els experts afirmen que el més probable és que els seus avantpassats hi migressin durant un moment en què, gràcies a una baixada del nivell del mar, es van obrir nous camins.

Tot i que el dinosaure no ha estat descrit fins ara, de fet els fòssils van ser trobats pel paleontòleg alemany Walter Kühne el 1954. Aleshores van ser traslladades a Madrid, i no va ser fins el 2012 que l’Institut Català de Paleontologia no va començar a excavar a la zona, treball que ha donat com a resultat el descobriment d’ossos tan variats com vèrtebres, costelles, malucs i parts de les extremitats d’un sol individu. Una troballa poc habitual i que ha permès, especialment les 12 vèrtebres cervicals identificades, calcular quines devien ser les dimensions de l’animal.
A partir del proper trimestre, les restes d’aquest animal es podran veure al Museu de la Conca Dellà, no gaire lluny d’on han esta trobades, justament amb altres fòssils trobats a la zona, molts dels quals es troben en bon estat de conservació i que corresponen al període Cretaci, poc abans de l’extinció dels dinosaures.