MonPlaneta
Troben flors de fa 99 milions d’anys conservades perfectament en ambre
  • CA

Unes flors que van florir fa 99 milions d’anys, durant l’època dels dinosaures, han revelat que hi ha algunes plantes a Sud-àfrica que no han canviat gens des d’aleshores. Conservades en ambre, van ser trobades a Myanmar, segons informen els seus descobridors en un article a la revista ‘Nature Plants’.

Aquestes dues flors podrien donar moltes pistes sobre l’evolució d’aquestes plantes, un misteri que Charles Darwin va ser incapaç de resoldre. La troballa, a més, és excepcionalment rara, perquè la durada de les flors és molt curta i, per tant, pràcticament no se n’han trobat al registre fòssil, a diferència dels troncs, les tiges o les fulles, de què hi ha moltes més mostres.

Les plantes són molt semblants a aquesta espècie actual, permetent imaginar-nos com eren | Wikimedia Commons
Les plantes són molt semblants a aquesta espècie actual, permetent imaginar-nos com eren | Wikimedia Commons

El més curiós del descobriment és que les flors trobades són gairebé iguals que les seves parentes actuals, una pista molt important tenint en compte el paper importantíssim que aquesta família, les angiospermes, ha tingut en com és el món a dia d’avui. La seva aparició va anar acompanyada de la diversificació dels animals fent que, per primera vegada, hi hagués més varietat a terra ferma que no pas al mar. Els pol·linitzadors, per exemple, són una bona mostra de la seva influència en la creació de noves relacions entre espècies i nous ecosistemes.

Segons es pensa, les plantes amb flor van aparèixer durant el Cretaci, fa més de cent milions d’anys, però sempre han estat envoltades de misteri perquè no s’ha sabut de quines espècies anteriors havien evolucionat. Això, que contradiu la teoria de l’evolució lenta segons la selecció natural de Darwin, molestava molt el botànic anglès, que mai va aconseguir trobar-hi una resposta. El descobriment d’aquestes flors tan antigues i la seva semblança amb plantes actuals podria ser molt útil a l’hora de resoldre’l d’una vegada, tot i que només és una passa més en un camí molt llarg i que encara no s’ha acabat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa