MonPlaneta
Troben un ‘dents de sabre’ marsupial amb ullals que li creixien des del cap

Un equip d’investigadors de l’Institut Argentí de Nivologia, Glaciologia i Ciències Ambientals ha anunciat el descobriment d’un ‘tigre de dents de sabre’ marsupial que tenia unes dents enormes les arrels dels quals arribaven fins a la part de dalt del seu cap. En un article publicat a ‘Communications Biology’, els científics també expliquen que aquest animal, que va viure fa uns 5 milions d’anys a Amèrica del Sud, tenia uns ulls semblants als de les vaques o els cavalls, probablement a causa de la posició d’aquestes dents gegantines.

Un hipercarnívor amb uns ulls diferents

Així, pel que sembla, el que ha estat anomenat ‘Thylacosmilus atrox’ va adaptar la seva visió d’una manera diferent a la de la resta de carnívors per poder mantenir les dues enormes dalles que li creixien del cap. Tot i que era el que es coneix com un hipercarnívor, com ho podrien ser els lleons, a diferència de la majoria de depredadors, que tenen els ulls al davant i una visió en tres dimensions per perseguir les preses, aquest animal tenia els ulls als costats perquè no cabien a cap altre lloc.

Ulls ‘de vaca’ adaptats per permetre’l caçar

En aquest estudi, els investigadors han emprat tomografies computeritzades i programes de reconstrucció virtual en 3D per analitzar el crani del ‘Thylacosmilus’ i comparar-lo amb el d’altres mamífers, especialment el dels carnívors. Així han vist que les seves conques oculars tenien una orientació més vertical, per ajudar-los a percebre millor la profunditat. Aquest animal, doncs, tenia una vista panoràmica, amb un angle ample del paisatge, però un 70% del seu camp visual es podia superposar, prou com perquè fos un depredador exitós.

La reconstrucció del crani mostra com els ullals d'aquest animals sortien de dalt de tot del seu crani | Jorge Blanco
La reconstrucció del crani mostra com els ullals d’aquest animals sortien de dalt de tot del seu crani | Jorge Blanco

D’altra banda, però, les anàlisis de l’esquelet, combinades amb les dades sobre la seva visió, permeten saber que aquest animal no podia perseguir les seves preses a gran velocitat. Amb un pes d’uns 100 quilos i força semblant als grans felins depredadors, és probable que es camuflés amb l’entorn i esperés que les preses s’apropessin prou com per atacar-les, matant-les amb un cop mortal amb els seus ullals.

La seva extinció va ser causada per canvis ambientals

Pel que fa al moment i les causes de la seva extinció, es creu que devia desaparèixer fa uns 3 milions d’anys, quan una sèrie de canvis ambientals van alterar el paisage d’Amèrica del Sud i les preses van començar a escassejar. Un cop va haver desaparegut, els tigres de dents de sabre d’Amèrica del Nord, els més coneguts, van ocupar el seu lloc fins que també es van extingir però fa molt menys, aproximadament 11.000 anys enrere.

Un descobriment que genera més preguntes

Tot i aquests descobriments tan sorprenents, les preguntes que generen són encara més que abans. Per exemple, és l’únic animal que es coneix que tenia unes dents d’una mida tan gran que va necessitar que el seu crani s’hi adaptés. Això, és clar, devia tenir algun avantatge que es desconeix, potser per caçar. És per això que caldrà continuar investigant per resoldre els misteris que encara amaga aquest depredador que, a nosaltres, ens sembla tan estrany.

Més notícies
Un coala adult amb la seva cria a l'esquena
Els marsupials tenen una vida social molt més complexa del que es creia
Sempre s'havien considerat animals solitaris però, segons un nou estudi, no és així
Els quols del nord d'Austràlia estan en declivi a causa de múltiples amenaces a la seva supervivència | Department of Environment and Resource Management (CC BY-NC-ND 2.0)
Dormir poc per poder copular està duent uns gats marsupials a l’extinció
Els quols del nord d'Austràlia cada cop recorren més distàncies per aparellar-se i acaben morint
El wombat és un marsupial australià
Descobreixen per què els excrements d’un marsupial australià són quadrats
Un estudi internacional treu l’entrellat del que ha estat durant molt de temps un misteri: la forma dels excrements dels wombats
Els Pantolambda eren uns mamífers primitius que van viure poc després de l'extinció dels dinosaures
Una nova troballa revela el secret de l’èxit dels mamífers
Una cria de 62 milions d'anys explica com van estendre's després de l'extinció dels dinosaures

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa