MonPlaneta
Descobreixen per què els excrements d’un marsupial australià són quadrats
  • CA

Una investigació publicada a la revista científica Soft Matter ha desvelat una incògnica que feia temps que planava sobre la forma dels excrements dels wombats. Són uns marsupials australians que tenen un aspecte semblant al d’un os pelut i de cames curtes. Però si per alguna cosa són famosos és perquè les seves caques tenen forma de cub.

Excrements naturals n’hi ha de molts tipus, la majoria tenen formes més orgàniques, arrodonides, esfèriques, allargades, però quadrades no és gens habitual. És per això que segons explica a The Guardian, Scott Carver, ecòleg de fauna salvatge i un dels autors de l’estudi “hi havia hipòtesis meravellosament al voltant, però ningú no les havia provat”.

Una d’aquestes teories apuntava que la forma prenia consistència just abans de sortir de l’anus d’aquests animalons i que per tant l’anus havia de ser quadrat per fer de motllo. Una altra especulava que els cubs de femta es feien entre els ossos de la pelvis. I la que els científics consideren un complet disbarat, deia que els wombats donaven forma als excrements després d’haver evacuat.

Però sembla que no, que el cub es fa als intestins. Tenen dues part rígides i dues flexibles i el gruix de l’intestí va variant. A partir de les contraccions rítmiques de les dues part rígides i les dues flexibles van modelant la femta.

Aquesta investigació es va iniciar l’any 2017 quan Carver feia l’autòpsia a un wombat atropellat per un cotxe i va notar els cubs dins d’un intestí. “Com podia ser que es produïssin cubs dins un tub tou?” es va preguntar l’investigador i així va començar tot.

Ara s’especula no com es modelen les caques sinó perquè aquest marsupial necessita aquesta forma en concret. Una hipòtesi segons el científic australià, és que els wombats, amb el seu olfacte es comuniquen entre ells a través dels excrements i amb forma de cub és més fàcil que no s’allunyin perquè no roden.

David Hu, un altre dels investigador, en aquest cas especialitzat en biomecànica, assegura que aquest estudi més enllà de la seva singularitat pot tenir aplicacions en la indústria per poder aconseguir formes cúbiques dins tubs tous o bé la patologia clínica o la salut digestiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa