MonPlaneta
Els marsupials tenen una vida social molt més complexa del que es creia

Els mamífers marsupials podrien tenir una vida social molt més complexa del que es pensava fins ara, segons afirma un equip d’investigadors en un article publicat a la revista ‘Proceedings of the Royal Society B’. Tot i que aquests animals sempre havien estat considerats solitaris, aquest nou treball afirma que no és així, en un descobriment que, a més, podria influïr com pensem en l’estil de vida dels primers mamífers que van existir.

Una gran varietat de relacions socials

A dia d’avui, els mamífers tenen una varietat enorme de sistemes d’organització social, dels felins més solitaris fins les grans colònies, semblants a les de les formigues, d’algunes espècies de rates-talp. En el cas dels marsupials, sempre se’ls ha considerat essencialment solitaris. Tot i que alguns cangurs formen grups temporals o permanents de dotzenes d’individus, en general fins i tot els vincles entre mascles i femelles es creia que eren rars i no hi havia exemples de membres del grup ajudant a criar la descendència.

Els cangurs comencen a ser un problema per biodiversitat australina  | Europa Press
Els cangurs de vegades formen grups socials més grossos | Europa Press

Anàlisi d’un gran volum de dades

Així doncs, aproximadament un 90% de les espècies de marsupials es consideraven solitàries. Ara, però, un equip d’investigadors ha creat una base de dades d’estudis de camp que ha permès entendre l’organització social d’aquests mamífers, que té en compte com les poblacions varien i que fins i tot ha permès endinsar-se a la història evolutiva d’aquest aspecte de les seves vides.

Els científics van recollir dades de 120 estudis en 149 poblacions de 65 espècies de marsupials i les van classificar segons solitaris, que viuen en parella i en quatre grups grans diferents: un mascle i moltes femelles o al revés, molts mascles i femelles o grups d’un sol sexe. Mentre un 31% (19 espècies) són solitàries estrictes, gairebé la meitat viuen en parelles o grups. Tot i això, més del 40% d’espècies podien ser incloses en diversos grups segons els casos observats.

El wombat és un marsupial australià  | Wikipedia
El wombat és un marsupial australià | Wikipedia

En comparar aquestes variacions amb la variabilitat climàtica d’Austràlia, van veure com la diversitat era més comuna en zones més seques i amb menys pluja, cosa que podria ser un mecanisme de protecció contra la variabilitat dels recursos disponibles.

A la recerca dels orígens evolutius

A més, també van fer anàlisis per ordinador comparant les relacions evolutives entre els marsupials. A partir d’aquí han predit l’organització social dels primers marsupials, que es va separar dels placentaris fa uns 160 milions d’anys. Segons sembla, hi ha un 35% de probabilitats que aquests primers marsupials fossin solitaris, però les combinacions entre animals grupals i que vivien en parella són l’altre 65% i, per tant, sembla que l’ancestre comú no devia viure sol.

En qualsevol cas, els investigadors volen continuar treballant, obtenint dades d’un grup més gros de mamífers per veure de manera més clara com es va desenvolupar el comportament social entre ells.

Més notícies
El wombat és un marsupial australià

Descobreixen per què els excrements d’un marsupial australià són quadrats

Un estudi internacional treu l’entrellat del que ha estat durant molt de temps un misteri: la forma dels excrements dels wombats
:  - Mobile
El dunnart de l'Illa dels Cangurs, també conegut com a ratolí d'Aitken, podria desaparèixer ben aviat, devorat pels gats

El ratolí marsupial que va sobreviure al foc i es podria extingir pels gats

Després d'haver superat miraculosament els enormes incendis d'Austràlia, podria desaparèixer devorat pels felins
:  - Mobile
El tigre de Tasmània va ser caçat fins l'extinció entre els segles XIX i XX | Domini Públic

Un projecte mirarà de ‘ressuscitar’ el tigre de Tasmània, extingit el 1936

Els científics faran servir les darreres tecnologies per mirar de fer-lo tornar a la vida
:  - Mobile
Exemplars com aquesta petita equidna van ajudar la comunitat científica a demostrar, d'una vegada per totes, que els monotremes són mamífers que ponen ous | University of Cambridge

Troben les proves que van demostrar que ornitorrincs i equidnes ponen ous

Els científics van passar pràcticament un segle mirant de resoldre el misteri dels monotremes, un ordre fascinant de mamífers
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa