MonPlaneta
Dormir poc per poder copular està duent uns gats marsupials a l’extinció
  • CA

Els gats marsupials septentrionals, també coneguts com a quols del nord, podrien estar dirigint-se a l’extinció per una causa inesperada. Segons afirma un equip d’investigadors en un article publicat a ‘Royal Society Open Science’, els mascles d’aquesta espècie estan dormint massa poc per tal de recórrer distàncies cada vegada més llargues per aparellar-se, i aquesta odissea per la còpula els està matant.

Segons les observacions dels científics, aquests gats marsupials es desplacen moltíssim per poder copular tan sovint com poden, amb una pulsió reproductiva tan forta que els fa que dormin menys per poder tenir més temps per buscar femelles. L’acumulació de cansament d’aquest comportament és el que podria explicar que, en només una temporada d’aparellament, acabin morint d’esgotament mentre les femelles, per contra, poden viure i reproduïr-se durant fins a quatre anys.

El gat marsupial septentrional recorre distàncies enormes durant la temporada d'aparellament | Wildlife Explorer / Wikimedia Commons (CC BY 3.0)
El gat marsupial septentrional recorre distàncies enormes durant la temporada d’aparellament | Wildlife Explorer / Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Més de 10 quilòmetres cada nit

Els investigadors van posar dipositius de seguiment a mascles i femelles de gats marsupials septentrionals i van analitzar les dades dels seus moviments durant un període de 42 dies. Així va ser com es va observar que alguns d’ells caminaven més de 10 quilòmetres en una nit, l’equivalent a 40 quilòmetres a escala humana. Els mascles, a més, també tenien més paràsits que no pas les femelles, probablement perquè, a més de dormir menys, també dediquen menys temps a netejar-se per aprofitar al màxim la temporada d’aparellament. Això també s’aplica, és clar, a la seva pròpia seguretat, ja que estan molt menys alerta quan busquen menjar i són més suceptibles als depredadors.

Una estratègia que els està perjudicant molt

Totes aquestes circumstàncies, especialment la manca de son i els símptomes associats, i la durada d’aquesta activitat, són les que poden fer que la recuperació resulti impossible per als gats marsupials i això explicaria l’altíssima mortalitat registrada després de la temporada d’aparellament. Esgotats com estan, o bé moren de cansament, o bé són atropellats per cotxes o esdevenen preses fàcils per als depredadors.

Distribució actual del gat marsupial septentrional | Nrg800 / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Distribució actual del gat marsupial septentrional | Nrg800 / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

A dia d’avui, queden uns 100.000 gats marsupials septentrionals, però les seves poblacions fa anys que cauen de manera continuada. La urbanització està reduint els seus hàbitats i els atacs per part dels gats domèstics també són una amenaça molt important. A més d’això, també són molt vulnerables a enverinar-se amb els gripaus gegants. Aquesta estratègia reproductiva, doncs, podria estar contribuint al seu declivi.

Des del punt de vista científic, però, els quols del nord també serveixen com a espècie model per estudiar els efectes de la privació del son en les funcions del cos, ja que estan fets per ignorar la son, en detriment de les seves probabilitats de supervivència, per a poder-se reproduir.

Més notícies
Els opòssums modificats genèticament | Riken
Neixen els primers marsupials dissenyats amb enginyeria genètica
Aquest animal servirà per estudiar les característiques pròpies d'aquest grup de mamífers tan diferent
El dunnart de l'Illa dels Cangurs, també conegut com a ratolí d'Aitken, podria desaparèixer ben aviat, devorat pels gats
El ratolí marsupial que va sobreviure al foc i es podria extingir pels gats
Després d'haver superat miraculosament els enormes incendis d'Austràlia, podria desaparèixer devorat pels felins
El wombat és un marsupial australià
Descobreixen per què els excrements d’un marsupial australià són quadrats
Un estudi internacional treu l’entrellat del que ha estat durant molt de temps un misteri: la forma dels excrements dels wombats
Ornitorric
La genètica dels ornitorrincs, clau per entendre l’evolució dels mamífers
Un equip internacional analitza el genoma del marsupial per treure l'entrellat de la relació entre aus i mamífers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa