Els gats marsupials septentrionals, també coneguts com a quols del nord, podrien estar dirigint-se a l’extinció per una causa inesperada. Segons afirma un equip d’investigadors en un article publicat a ‘Royal Society Open Science’, els mascles d’aquesta espècie estan dormint massa poc per tal de recórrer distàncies cada vegada més llargues per aparellar-se, i aquesta odissea per la còpula els està matant.
Segons les observacions dels científics, aquests gats marsupials es desplacen moltíssim per poder copular tan sovint com poden, amb una pulsió reproductiva tan forta que els fa que dormin menys per poder tenir més temps per buscar femelles. L’acumulació de cansament d’aquest comportament és el que podria explicar que, en només una temporada d’aparellament, acabin morint d’esgotament mentre les femelles, per contra, poden viure i reproduïr-se durant fins a quatre anys.

Més de 10 quilòmetres cada nit
Els investigadors van posar dipositius de seguiment a mascles i femelles de gats marsupials septentrionals i van analitzar les dades dels seus moviments durant un període de 42 dies. Així va ser com es va observar que alguns d’ells caminaven més de 10 quilòmetres en una nit, l’equivalent a 40 quilòmetres a escala humana. Els mascles, a més, també tenien més paràsits que no pas les femelles, probablement perquè, a més de dormir menys, també dediquen menys temps a netejar-se per aprofitar al màxim la temporada d’aparellament. Això també s’aplica, és clar, a la seva pròpia seguretat, ja que estan molt menys alerta quan busquen menjar i són més suceptibles als depredadors.
Una estratègia que els està perjudicant molt
Totes aquestes circumstàncies, especialment la manca de son i els símptomes associats, i la durada d’aquesta activitat, són les que poden fer que la recuperació resulti impossible per als gats marsupials i això explicaria l’altíssima mortalitat registrada després de la temporada d’aparellament. Esgotats com estan, o bé moren de cansament, o bé són atropellats per cotxes o esdevenen preses fàcils per als depredadors.

A dia d’avui, queden uns 100.000 gats marsupials septentrionals, però les seves poblacions fa anys que cauen de manera continuada. La urbanització està reduint els seus hàbitats i els atacs per part dels gats domèstics també són una amenaça molt important. A més d’això, també són molt vulnerables a enverinar-se amb els gripaus gegants. Aquesta estratègia reproductiva, doncs, podria estar contribuint al seu declivi.
Des del punt de vista científic, però, els quols del nord també serveixen com a espècie model per estudiar els efectes de la privació del son en les funcions del cos, ja que estan fets per ignorar la son, en detriment de les seves probabilitats de supervivència, per a poder-se reproduir.