Un equip d’investigadors de la Univeritat de Cambridge (Anglaterra) i la Universitat de la Colúmbia Britànica (Canadà) han presentat en un article a la revista ‘Archaeological Science Reports’ el descobriment d’un orinal de l’època romana. Gràcies a la identificació d’ous de paràsits intestinals al seu interior, els científics han pogut confirmar l’ús que es donava a aquell recipient de ceràmica, una de les restes més habituals als jaciments de l’època.
L’orinal té uns 1.500 anys d’antiguitat i ha estat trobat entre les restes d‘una antiga vila romana a Gerace (Sicília). Tot i que va ser descoberta el 1994, les excavacions importants no van començar fins el 2013. Segons sembla, un terratrèmol durant la segona meitat del segle V va deteriorar greument el complex, especialment els banys, que finalment van ser abandonats. Aquí és on es va trobar el recipient, semblant a molts altres trobats en jaciments semblants i que se sospitava que podrien haver estat orinals. Fins ara, però, no s’havia pogut demostrar.

Com que en aquests banys no hi havia latrina, els investigadors van concloure que aquest orinal devia ser fet servir per les persones que vivien a la casa o feien ús de la instal·lació. A l’interior, el recipient de ceràmica tenia capes mineralitzades que van ser analitzades, separant el que semblaven restes biològiques de la resta. A través d’anàlisis, van poder confirmar que hi havia ous de tricocèfal, un paràsit causant d’una malaltia anomenada tricuriosi, que pot provocar dolor abdominal, nàusees, diarrea i anèmia.

La identificació d’aquests ous va pràcticament confirmar que l’ús del recipient havia estat com a orinal, tal com sospitaven els investigadors tant pel lloc on va ser trobat com pel fet que, als banys d’aquella vila, no hi hagués una latrina construïda específicament per a aquestes necessitats fisiològiques. Els descobriments d’aquest tipus sovint són molt útils per conèixer tant l’alimentació en temps passats com també les condicions d’higiene i les malalties que patien els humans en aquell moment.