MonPlaneta
Troben un joc de taula de 4.000 anys d’antiguitat
  • CA

Un equip d’arqueòlegs que treballava a la vall de Qumayrah a Oman (Península Aràbiga) han descobert un joc de taula de pedra d’aproximadament 4.000 anys d’antiguitat. Aquest joc, afirmen, podria ser un avantpassat del Joc Reial d’Ur, a l’antiga Mesopotàmia, i un precedent del backgammon actual.

El tauler té marques en forma de quadrícula i també forats, i forma part dels descobriments fets als jaciments de la vall de Qumayrah, que daten de les edats del Ferro i del Bronze. Aquesta excavació en concret és part d’una col·laboració entre el director general d’antiguitats del país, Sultan al-Bakri, i el Centre Polonès d’Arqueologia Mediterrània de la Universitat de Varsòvia. L’interès en aquesta regió és especialment important perquè ha estat poc excavada però, pel que sembla, havia estat un punt important de les rutes de comerç entre les ciutats de l’època.

Excavacions a la vall de Qumayrah | PCMA / UW
Excavacions a la vall de Qumayrah | PCMA / UW

Els jocs de taula, segons expliquen des del Centre Polonès d’Arqueologia Mediterrània, formaven part de les cultures de l’Antiguitat. Els egipcis, per exemple, jugaven al Senet i el Mehen; les legions romanes, per la seva banda, tenien el ludus latrunculorum, “el joc dels mercenaris”. Així doncs, aquest nou tauler, que de moment no té nom, se suma a la història, llarguíssima, dels jocs de taula.

Pel que fa al Joc Reial d’Ur, de que aquest nou joc podria ser un avantpassat, va ser descobert a la ciutat del mateix nom a principis del segle XX. Allà es van trobar cinc jocs de taula molt antics i força semblants al que ha estat localitzat a Oman. Ningú, és clar, tenia ni idea de com s’hi jugava, però a principis dels anys 80 un arqueòleg del Museu Britànic de Londres va traduir una tauleta de fang babilònia on hi havia les instruccions. És així com es va descobrir que s’assembla al backgammon i els jugadors havien de competir per recórrer tot el tauler abans que el seu adversari.

Més notícies
El Panell de Guerra de l'Estendard d'Ur, trobat al sud de Bagdad (2.500a.C) | Domini Públic
Descobert l’espècie híbrida creada per humans més antiga que es coneix
Aquest cavall de guerra de l'antiga Mesopotàmia era el resultat de creuar dos equins diferents
L'antiga megalòpoli descoberta a Israel
Descobreixen les restes d’una ciutat immensa de fa 5.000 anys a Israel
El jaciment, entre Tel Aviv i Haifa, ocupa una superfície d'aproximadament 65 hectàrees i conté una població anterior de 7.000 anys d'antiguitat
El palau que ha estat descobert a la riba del riu Tigris, al Kurdistan iraquià
La sequera deixa al descobert un palau de fa 3.400 anys al Kurdistan iraquià
La baixada del nivell de les aigües a la presa de Mosul ha permès descobrir un jaciment de l'Imperi Mitanni, un dels més desconeguts de l'antiga Mesopotàmia
L'armadura assíria trobada a la Xina | Universitat de Zuric
Un guerrer enterrat a la Xina fa 2.700 anys duia una armadura assíria
Una transferència de tecnologia militar insòlita i que pot donar molta informació als científics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa