MonPlaneta
Descobert un vàter de luxe de fa 2.700 anys a Jerusalem
  • CA

Les excavacions en una antiga mansió reial de Jerusalem han desenterrat un vàter de 2.700 anys d’antiguitat, és a dir, que és del segle VII abans de Crist. Aquest lavabo privat ha estat trobat a les restes d’un edifici des del qual es podia veure la Ciutat de David, actualment un jaciment arqueològic proper, i també el Mont del Temple. Segons l’Autoritat d’Antiguitats d’Israel (IAA), que va fer pública la troballa en un comunicat, la residència va ser emprada a finals del Regne de Judà, abans de la invasió dels assiris.

El vàter, fet de pedra, és en una cabina rectangular i està situat a sobre d’una fossa sèptica força profunda. Segons l’IAA, estava dissenyat per ser còmode i tenia un forat al mig. En aquella època, és clar, els vàters privats eren molt rars, a l’abast només de les persones més riques, i és per això que no se n’han trobat gaires. De fet, fins i tot un miler d’anys després de la construcció d’aquest vàter, quan la Mixnà i el Talmud van definir els criteris sobre què era una persona rica. El rabí Yossi, un dels contribuents més importants a la Mixnà, la codificació escrita més antiga de la llei jueva, va deixar registrat que ser ric era “tenir el lavabo al costat de la taula”.

El jaciment on s'ha fet la troballa | IAA
El jaciment on s’ha fet la troballa | IAA

Pel que fa a la fossa sèptica, els arqueòlegs hi van trobar moltes restes de ceràmica i ossos d’animals, que van ser recollits. Mitjançant el seu estudi, es podran aprendre força coses tant de l’estil de vida dels usuaris del palau com també de la seva dieta i, fins i tot, sobre quines malalties patien.

A més d’aquest vàter i la fossa de sota, les excavacions han permès descobrir altres restes, com capitells de pedra, petites columnes que havien format part de les finestres, i indicis que, al costat del lavabo, hi havia un pati amb arbres ornamentals, fruiters i plantes aquàtiques, senyal que el palau on es trobava era força extens.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa