MonPlaneta
Una infestació de cucs parasitaris causa un embús perillós al cos d’un home

Un equip de doctors colombians ha anunciat al ‘New England Journal of Medicine’ que va extreure tres grans paràsits intestinals que havien causat un embús perillós al cos d’un home en haver-se insertat en un conducte estret on no haurien de ser. Per bé que ser portador d’aquests cucs és relativament habitual i es creu que entre 807 i 1.200 milions de persones al món en tenen, aquest hoste va tenir molta mala sort i va acabar patint un problema molt poc comú i perillós anomenat ascariasi biliar.

El cicle d’un paràsit comú en els humans

Els Ascaris lumbricoides són, doncs, un dels paràsits més habituals en els humans. Els exemplars adults viuen als intestins humans i els seus ous van a parar als excrements. Així és com poden anar a parar a altres persones, a través d’aigua i aliments contaminats. Un cop a dins, els ous s’obren als intestins i les larves viatgen pel sistema limfàtic i van a parar als pulmons, on amb la tos s’escupen i s’empassen fins que tornen a anar a parar als intestins, on es converteixen en adults i passen desapercebuts i sense causar símptomes i ponen els ous, tornant a començar el cicle.

Un cas poc habitual

Aquest cas, però, és inusual. Es tracta d’un home de Colòmbia de 75 anys que viu en una zona amb accés limitat a aigua potable i que va presentar-se a l’hospital després de tres setmanes amb febre, femta pàl·lida i un dolor abdominal creixent. Els doctors ràpidament van detectar senyals d’una infecció i els ultrasons van detectar estructures tubulars al conducte biliar, que recull la fel del fetge i la vesícula, passa pel pàncrees i va a parar a l’intestí prim.

Amb un endoscopi, els metges van poder veure un cuc al punt on el conducte biliar s’uneix amb el conducte biliar el pàncrees a l’entrada de l’intestí prim. El van extreure, determinant que feia uns 20 centímetres de llargada i a quina espècie pertanyia. Després, fent servir un contrast, van trobar dos cucs més al conducte biliar i els van treure. Al pacient se li va receptar un fàrmac antiparàsits i un antibiòtic per tractar una infecció secundària. Des d’aleshores, el seus símptomes van millorar ràpidament.

Més notícies
Els polls de tots els mamífers, inclosos els primats i els humans, podrien tenir un origen comú molt concret | Pxhere

Tots els polls dels mamífers podrien descendir d’un únic poll ancestral

L'origen se situa abans de l'extinció dels dinosaures i ha permès a aquests paràsits evolucionar amb els seus hostes
Els paràsit de la toxoplasmosi sembla tenir un efecte molt important en el comportament dels llops | Europa Press

Un paràsit cerebral determina l’estructura social dels llops

El responsable de la toxoplasmosi té un paper important en el comportament d'aquests animals
Un home ha patit una infecció terrible de cucs paràsits a causa d'unes circumstàncies desafortunades | Hospital 12 de Octubre

Un home de Madrid pateix una infecció horrible de cucs per tot el cos

La infestació és tan rara que ha acabat sent publicada a una revista científica
Les sangoneres podrien ser una manera fàcil de conèixer la distribució d'espècies animals en una zona determinada | Piqsels

Les sangoneres poden ajudar-nos molt en la conservació d’espècies en perill

Analitzar l'ADN que conté la seva sang pot permetre conèixer la presència i la distribució d'alguns animals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa