Un equip d’investigadors de la Universitat Cornell, als Estats Units, ha anunciat el descobriment d’una nova pista que podria ajudar a predir on i quan es produiran erupcions volcàniques i quin risc suposen. En un article publicat a ‘Science Advances’, afirmen que restes microscòpiques de diòxid de carboni poden permetre saber on està emmagatzemat el magma amb una precisió de fins a 100 metres.
Si bé els darrers anys s’han fet molts avenços en l’ús d’imatges per satèl·lit, terratrèmols i GPS per buscar deformacions del sòl al voltant de volcans actius, aquestes tècniques no són prou precises com per determinar a quina profunditat es troba el magma. Amb aquest nou mètode, en canvi, trobar fluids microscòpics rics en CO2 a l’interior de cristalls volcànics té la clau per fer-ho d’una manera molt millor que de cap altra manera descoberta fins ara.

Un fenomen natural que pot ser molt perillós
Durant les erupcions volcàniques, el magma arriba a la superfície i surt en forma de lava. A més, segons les circumstàncies i de la quantitat de gas que contingui, pot provocar enormes explosions. Després de les erupcions però, la tefra que ha sortit volant i cau a terra pot ser recolida i analitzada. És en aquests petits cristalls on hi ha el secret que, ara, permetrà als investigadors saber a quina distància era el magma i, per tant, on és el reservori on s’originen les erupcions.
La resposta a una pregunta importantíssima
Tot plegat ajuda a respondre una pregunta fonamental perquè, sabent on es troba, es pot calcular molt millor el risc d’una erupció que mitjançant altres mètodes com, per exemple, el sistema hidrotermal dels volcans. Així doncs, aquesta tècnica té un potencial enorme perquè no només és ràpida sinó que té una precisió mai vista fins ara.

Dies després d’agafar les mostres es poden tenir dades fiables, cosa que, en termes de volcans, es podria considerar gairebé en temps real. Els responsables d’aquest estudi van participar, juntament amb un equip internacional d’investigadors, a recollir mostres del volcà Cumbre Vieja de l’illa de La Palma, a les Canàries, que podrà aportar dades molt importants sobre models d’erupcions i sobre com preveure-les.