MonPlaneta
Una empresa crea la mandonguilla de mamut amb carn cultivada amb el seu ADN

Una empresa australiana anomenada Vow ha creat una mandonguilla de mamut. Aquesta ‘startup’, que es dedica a la carn cultivada, ha fet servir aquest mateix mètode per crear un aliment que, partint de la informació obtinguda de les restes congelades que s’han trobat d’aquests animals prehistòrics, conté parts del seu ADN i és la imitació més propera que s’ha fet mai del que hauria estat menjar-se’n un.

Una crida sobre les possibilitats de la carn cultivada

Aquesta mandonguilla de moment no es comercialitzarà sinó que, aquest dimarts, es va incorporar a la col·lecció de ciència i medicina del Rijksmuseum Boerhaave dels Països Baixos, segons informa la cadena nord-americana CNN. De fet, la raó d’aquest projecte, segons Vow, és cridar l’atenció sobre el potencial de la carn cultivada en una alimentació més sostenible. És, doncs, una estratègia publicitària, si més no de moment.

Reconstruïnt la proteïna que dóna textura, color i sabor a la carn

Pel que fa als mamuts, fa molt de temps que se n’han anat trobant restes en molt bon estat de preservació, amb el pèl i els teixits gairebé intactes. És per això que el seu genoma ha pogut ser seqüenciat, aprendre’n moltes coses i, fins i tot, posar en marxa projectes que volen fer-lo tornar milers d’anys després de la seva extinció.

Els investigadors van posar part de la seqüència d'ADN que codifica la mioglobina del mamut llanut en cèl·lules musculars de xai | Vow
Els investigadors van posar part de la seqüència d’ADN que codifica la mioglobina del mamut llanut en cèl·lules musculars de xai | Vow

En aquest cas, però, el que van fer els creadors de la mandonguilla de mamut no va ser emprar aquestes mostres de teixit sinó que van buscar a les bases de dades genòmiques quina és la seqüència d’ADN de la mioglobina dels mamuts, la proteïna responsable de donar la textura, el color i el sabor característics a la carn de cada mamífer.

Com que no estava completa, la seqüència va ser completada amb informació dels elefants africans i, després, van insertar aquest gen en una cèl·lula muscular de xai, que va ser cultivada al laboratori. Gràcies a això, van crear 400 grams de ‘carn de mamut’ que, en realitat, és carn de xai amb mioglobina d’aquest animal. No obstant això, l’aspecte de les cèl·lules musculars va canviar, cosa que fa pensar que deu assemblar-se més a la que menjaven els nostres avantpassats.

Ningú no s’ha atrevit a tastar-la

No hi ha ningú, però, que s’hagi atrevit a tastar-la, almenys que sapiguem. Com que es tracta d’una proteïna que no ha existit des de fa milers d’anys, els científics tenien por que produís al·lèrgies perilloses. És per això, també, que no tenen pensat posar-lo a la venda, ja que hi ha dubtes sobre la seva seguretat. No obstant això, Vow sí que està esperant rebre l’aprovació del govern de Singapur per vendre-hi la seva carn de guatlla cultivada.

Més notícies
L'estat de conservació de la cria de mamut és admirable | Govern del Yukon
Troben congelat un petit mamut de fa 35.000 anys conservat perfectament
Són les restes més ben conservades d'aquest tipus que s'han trobat mai a Amèrica del Nord
Excavació de la 'casa mamut' gegant
Descoberta una estructura misteriosa de l’Edat de Gel feta d’ossos de mamut a Rússia
Els experts no saben quin motiu va poder dur humans de fa 25.000 anys a construir aquesta gran "casa" circular, erigida amb les restes d'una seixantena d'animals
Aquest petit cervell, cultivat en un laboratori, és capaç fins i tot d'aprendre a jugar a un videojoc | Cortical Labs
Un cervell cultivat al laboratori aprèn a jugar al videojoc ‘Pong’
Els seus creadors afirmen que aquest 'minicervell' pot sentir i respondre a l'entorn
La línia entre la nit i el dia vista des de l'Estació Espacial Internacional | Christina Koch (NASA)
Un experiment per mirar de cultivar carn a l’espai
La primera missió totalment privada a l'ISS provarà aquesta tecnologia, clau per a l'exploració del cosmos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa