MonPlaneta
Descoberta una estructura misteriosa de l’Edat de Gel feta d’ossos de mamut a Rússia
  • CA

Fa aproximadament 25.000 anys, un grup de caçadors recol·lectors que vivien a la Rússia actual van fer servir centenars d’ossos de mamut per construir una enorme estructura de planta circular a la zona de Kostenki, que a dia d’avui es troba a la riba occidental del Don, a uns 500 quilòmetres al sud de Moscou. Tot i que els investigadors l’han excavat i estudiat a fons, encara no han estat capaços d’entendre per què van edificar una “casa” com aquesta, tal com expliquen en un article publicat a la revista ‘Antiquity’ i que relata tot el procés de descobriment d’aquesta estructura misteriosa, del primers indicis de la seva existència, trobats el 2014, fins els quatre anys d’excavació i estudi que van començar llavors i que, malgrat tot, no han donat resultats clars.

Tot i que no és la primera estructura feta amb ossos de mamut que es descobreix a Rússia, ni al mateix jaciment de Kostenki, sí que és la més antiga i també la més gran que s’hi ha trobat, amb un diàmetre de gairebé 12,5 metres. Al mateix indret s’han trobat construccions similars, més petites i semblants a les que s’havien trobat a altres llocs d’Europa de l’Est. Totes elles van ser erigides durant l’Edat de Gel però, fins ara, les més antigues tenien uns 22.000 anys mentre aquesta la més gran, en té 25.000. L’època en què van ser construides és l’únic que dóna una pista sobre el seu possible ús. Amb unes temperatures que devien superar els vint graus sota zero, els investigador creuen que les “cases” van ser cosntruiïdes com a refugis. La gran quantitat de cases trobades, però, planteja dues incògnites: una referent a la quantitat d’individus que van viure al jaciment, que no podia ser gaire gran, i una altra sobre la inversió de temps i recursos d’una societat nòmada en construir refugis permanents.

Aixecar estructures com aquestes devia ser molt difícil per als habitants de Kostenki. Els ossos de mamut són molt pesants, i van ser col·locats en un cercle continu que, en el cas de la “casa” gegant, contenia 51 mandíbules i 64 cranis, sense deixar cap espai que tingués aparença evident d’entrada. A l’interior del cercle s’hi ha trobat restes de fusta cremada i plantes comestibles però cap indici que l’estructura fos habitada per períodes de temps llargs. Així, és possible que el seu propòsit no fos servir de refugi, però els experts no tenen clar quina altra raó podien tenir els homes de l’Edat de Gel per invertir tant de temps i energia en una construcció. Una de les possibilitats és que, a més de la funció pràctica, també tingués una funció ritual. Els investigadors tenen la intenció de continuar excavant i analitzant el jaciment per treure l’entrellat d’aquest misteri.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa