Un miner de les famoses mines d’or de Klondike, al Yukon (Canadà), va descobrir per casualitat unes restes paleontològiques d’una importància enorme: les d’una cria de mamut llanut que va morir fa uns 35.000 anys i que es troben en un estat de conservació gairebé perfecte. En declaracions a la cadena pública canadenca CBC, el paleontòleg Grant Zazula, estudiós de la darrera Edat del Gel, l’ha definit com un dels animals conservats d’aquella època “més increïbles” que s’han trobat mai al món.
Un estat de conservació gairebé perfecte
Aquest petit mamut, que ha estat batejat amb el nom de Nun cho ga, “Gran nadó animal”, en la llengua dels nadius Hän Hwëch’in que habiten la regió, media uns 140 centímetres de llargada té perfectament conservades la cua, les orelles i, fins i tot, la trompa i el seu extrem prènsil, que li permetia agafar herba per posar-se-la a la boca. Bona part de la seva pell i el pèl, a més, també estan intactes, i fins i tot s’han trobat restes d’herba a l’estómac, obrint una porta a les seves darreres hores de vida.

Esclareixen les circumstàncies de la mort
Les investigacions han revelat que l’animal era una femella i que, en el moment de la seva mort, tenia entre 30 i 35 dies de vida. Pel que fa a les circumstàncies de la seva mort, els investigadors creuen que es va allunyar de la seva mare mentre pasturava i que, sense adonar-se’n, va quedar atrapada al fang, que el va engolir ràpidament. És per això que, en congelar-se, ha pogut arribar en un estat de conservació tan increïble fins els nostres dies.
De fet, només és la segona cria de mamut que es troba al món. El 2007, a Sibèria, es va trobar la primera, que tenia uns 42.000 anys d’antiguitat.