MonPlaneta
Un mateix fàrmac pot tenir efectes oposats sobre la memòria segons el sexe

Un equip de recerca de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) ha demostrat que un mateix fàrmac pot tenir efectes oposats sobre la memòria segons el sexe. El grup de recerca sobre mecanismes traslacionals de la memòria de la por, liderat per l’investigador, Raül Andero, estudia aquesta branca per trobar tractaments per a patologies associades a vivències traumàtiques, així com l’estrès posttraumàtic i les fòbies. Així, el document diu que la inhibició – a través d’un fàrmac – del circuit neuronal implicat en la formació de la memòria de la por, té efectes oposats en la capacitat de recordar esdeveniments aversius en ratolins segons el sexe: la redueix en els mascles i l’augmenta en les femelles.

Els investigadors havien identificat que el circuit Tac2, situat a l’amígdala cerebral, podia ser bloquejat temporalment per l’efecte d’un fàrmac que estan estudiant, l’Osanetant, i que aquest bloqueig aconseguia reduir la capacitat de recordar esdeveniments traumàtics en els ratolins mascles. En l’estudi publicat, han descobert que produeix l’efecte contrari en les femelles, augmentant la seva memòria de la por. En aquest sentit, en bloquejar la via Tac2, el fàrmac interactua amb els receptors neuronals de dues hormones sexuals: la testosterona en els mascles i els estrògens en les femelles. A més, han vist que les fluctuacions hormonals durant el cicle estral dels ratolins femella, equivalent al cicle menstrual en dones, fan variar els efectes del medicament sobre la capacitat de recordar els esdeveniments aversius. “Els resultats demostren la capacitat de les hormones per modular la formació de la memòria de la por i posen de manifest la necessitat de tenir en compte les diferències entre sexes, així com el monitoratge rutinàri de les diverses fases de cicles hormonals a l’hora de dissenyar els tractaments farmacològics per a trastorns psiquiàtrics”, assenyala Antonio Florido, investigador predoctoral de l’INc-UAB i primer autor de l’article.

El grup de recerca sobre mecanismes traslacionals de la memòria de la por que lidera Raül Andero (tercer per la esquerra) a l’INc-UAB | ACN

Els firmants de l’estudi, publicat a ‘Nature Communications’, assenyalen que en els darrers anys s’ha publicat només 1 estudi sobre el cervell en femelles per cada 5,5 fets en mascles, i que les recerques sobre la via Tac2 s’han fet també, majoritàriament, en mascles fins ara. “Entendre com i per què difereixen els processos de memòria entre sexes és clau per dissenyar tractaments per als trastorns de la por, sobretot tenint en compte que les dones són les que més sovint presenten trastorns d’aquests tipus. Alguns fàrmacs que s’utilitzen actualment poden no tenir els efectes esperats en elles”, assenyala Andero, que ha coordinat l’estudi. “La nostra troballa pot ajudar a conscienciar-nos més de la necessitat de fer recerca diferenciant per sexes i a promoure estudis bàsics i clínics que incloguin el sexe femení”, afegeix. El fàrmac estudiat en aquest treball existeix fa anys. S’ha comprovat que és segur en humans, tot i que no s’està administrant per a cap malaltia. El grup d’Andero investiga ara la seva potencialitat per tractar els trastorns de la por de manera diferenciada per sexe.

En la recerca que han fet, en col·laboració amb diversos grups de l’INc-UAB i de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), els autors deixen clar que cal apostar cada cop més per la medicina personalitzada. “Els fàrmacs en salut mental que tenim avui en dia, i no només per als trastorns relacionats amb la memòria, no són prou específics i poden estar provocant efectes contraris als desitjats”, conclouen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa