MonPlaneta
Un descobriment fa dubtar de com hem entès el desenvolupament dels humans

Un nou descobriment ha sembrat dubtes sobre la manera com hem entès fins ara el desenvolupament dels humans. En un article publicat a la revista ‘Science Advances’, un equip d’investigadors informa de com una espècie de micos del sud de Tailàndia, els macacos de cua llarga (Macaca fascicularis), creen ascles de pedra sense voler mentre fan servir pedres per obrir les nous d’oli de palma. Aquestes restes s’assemblen prou a les que es creu que fabricaven alguns antics homínids com per fer pensar que, potser, duem molts anys confonent restes fragments de pedra creats de la mateixa manera per eines fetes expressament.

Algunes ‘eines’ antigues podrien ser simplement restes

Segons els científics, els trossos de pedra que resulten de l’activitat dels macacos es podrien confondre fàcilment amb les ascles de pedra que s’han trobat a una dotzena llarga de jaciments d’homínids a l’est d’Àfrica que tenen entre 3,3 i 1,56 milions d’anys d’antiguitat. Així doncs, hi ha la possibilitat que aquells membres antics de la família evolutiva dels humans també haguessin creat aquelles ‘eines’ per error mentre trencaven nous o ossos i que nosaltres, en trobar-les, ens penséssim que les havien fabricat expressament, atribuïnt-los unes capacitats que, si més no en aquell moment, encara no tenien.

Les restes de pedra deixades pels macacos semblen eines primitives com les que es creu que feien els nostres avantpassats fa més de 3 milions d'anys | Science Advances
Les restes de pedra deixades pels macacos semblen eines primitives com les que es creu que feien els nostres avantpassats fa més de 3 milions d’anys | Science Advances

Un descobriment que aporta més elements a tenir en compte

En aquest cas, doncs podríem estar parlant d’un descobriment que posa en dubte alguns dels exemples més antics d’eines fabricades per homínids que s’han trobat mai. Segons afirmen els autors d’aquest estudis, aquestes troballes, i els mètodes emprats per determinar-ne l’origen, haurien de ser revisades tenint en compte aquesta possibilitat.

Els investigadors van analitzar 40 indrets on els macacos acostumen a trencar fruites i nous, descobrint més de 200 ascles de pedra completes o fragmentades que, a primer cop d’ull, són indistingibles del que, en un altre context, consideraríem eines homínides molt primitives.

No obstant això, semba que hi ha algunes diferències que ens podrien ajudar a distingir a quin cas correspon cada ascla de pedra. Així, per exemple, la majoria de restes generades pels macacos mostren danys només per un cantó mentre que, a les restes homínides, els danys són presents a totes dues bandes de l’ascla. Tot plegat, però, suposa una aportació interessant a l’arqueologia i un element més a tenir en compte a l’hora d’estudiar aquest tipus de restes.

Més notícies
El mico aranya de mans negres ha donat pistes importants sobre l'origen del consum d'alcohol dels humans | Wikimedia Commons

L’afició dels micos a les fruites amb alcohol també diu molt dels humans

Un nou descobriment dóna suport a la teoria del "mico borratxo" del biòleg Robert Dudley
:  - Mobile
Bonobos | LaggedOnUser / Flickr

Els simis es diuen “hola” i “adéu”, com les persones

Un estudi revela que fan servir senyals específiques per iniciar i acabar les converses
:  - Mobile
Reproducció d'un australopitec | Flickr

Noves pistes sobre quan i com els humans i els micos es van començar a distanciar

"Little Foot", un australopitec de fa més de 3 milions d'anys, permet veure diferències entre l'ús que feien uns i altres dels seus braços
:  - Mobile
Una espècie extingida de lèmurs ha resultat tenir semblances sorprenents amb espècies molt allunyades evolutivament | Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Descobreixen uns lèmurs extingits amb semblances sorprenents amb els humans

L'anàlisi de les seves dents dóna moltes pistes per entendre la nostra evolució
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa