MonPlaneta
Descobreixen uns lèmurs extingits amb semblances sorprenents amb els humans
  • CA

L’estudi de les restes d’uns lèmurs extingits, concretament de les seves dents, ha revelat unes semblances sorprenents amb els humans. Així ho explica un equip d’investigadors en un article publicat a la revista ‘American Journal of Biological Anthropology’ que, a més, apunta que els resultats de la seva recerca donen moltes pistes per entendre millor la nostra evolució.

Un lemúrid molt més gros que els actuals

L’Archaeolemur, com és conegut aquest primat extingit, era molt més gros que els seus parents actuals i tenia algunes diferències importants amb ells. Així, per exemple, no tenien la clàssica ‘pinta’ de dents que tenen els lèmurs actuals i que els serveix per netejar-se. En canvi, tenien altres característiques, especialment pel que fa a les seves dents, que s’assemblen molt més a les dels altres micos i simis, inclosos els humans.

La variació de color i densitat de pèl dels lèmurs pot ajudar-nos a entendre la nostra pròpia evolució | Pixabay
Els Archaeolemurs sembla que eren uns animals força diferents dels seus parents actuals en molts aspectes | Pixabay

Un estudi sobre l’alimentació

El descobriment s’ha fet en un estudi que, en primera instància, volia descobrir de què s’alimentaven els Archaeolemur en base al desgast de les seves dents en comparació al d’altres primats. Després d’analitzar gairebé 450 peces dentals diferents, una de les conclusions més importants és que, si bé la forma de les dents era més semblant a les dels babuins actuals, els patrons de desgast eren molt més similars als d’espècies fòssils d’homínids com ara els neandertals.

Aquest darrer fet és particularment interessant. El desgast i les fractures de les dents dels Archaeolemur, molt més intensos a les dents del davant que no pas a les del darrere, s’assemblen als observats en aquests cosins dels humans moderns, però fins ara es pensava que, en el cas d’aquests darrers, el desgast es devia a comportaments relacionats amb l’ús d’eines.

Les dents d'aquests antics lèmurs s'assemblaven molt més a les dels babuins i les feien servir de manera similar als neandertals | Universitat d'Otago
Les dents d’aquests antics lèmurs s’assemblaven molt més a les dels babuins i les feien servir de manera similar als neandertals | Universitat d’Otago

Un tret que s’atribuïa a l’ús d’eines

En el cas d’aquests lèmurs extingits, és clar que no feien servir eines, però aquest estudi podria indicar, justament, que les fractures i el desgast de les dents dels homes de neandertal no es devien a l’ús d’eines sinó a una dieta rica en aliments durs. Una explicació comuna per a tots dos i molt més creïble que no pas que una espècie extingida de lemúrids fes servir eines de manera semblant als Homo neanderthalensis.

Resultats molt interessants

En qualsevol cas, aquest descobriment aporta nous punts de vista i noves preguntes tant sobre l’evolució dels lemúrids com, també, dels primats. L’Archaeolemur, de fet, pot ser considerat un exemple claríssim d’evolució convergent, és a dir, de desenvolupament de trets semblants amb micos i simis per una via completament diferent. Això és el que va fer que, quan se’n van descobrir els primers fòssils a Madagascar fa un segle, primer es cregués que aquests lemúrids eren membres de la família que compartim amb els ximpanzès i els goril·les.

Més notícies
Els lèmurs negres d'ulls blaus són una expècie excepcionalment amenaçada | Jacksonville Zoo & Gardens
Neix un lèmur negre d’ulls blaus a un zoo dels Estats Units
A més de ser d'una espècie en perill crític d'extinció, el color de l'iris el fa encara més excepcional
La quantitat de primats que es furgen el nas, com nosaltres, és sorprenent | Rawpixel
Un estudi mirarà de descobrir per què els primats ens furguem el nas
Aquest comportament és present tant en humans com en orangutans o lèmurs, entre d'altres
El jaciment de Sterkfontein, a Sud-àfrica, és un dels més importants del món pel que fa a l'estudi de l'evolució humana | South African Tourism
La datació d’uns fòssils d’australopitec sacseja la història de l’evolució
Les restes han resultat tenir un milió d'anys més del que es creia fins ara
El document és una pàgina manuscrita i signada per Charles Darwin, descobridor de l'evolució | Sotheby's
Un manuscrit on Darwin defensa l’evolució pot assolir un preu de rècord
S'espera que l'adjudicació a subhasta del document, de 1865, superi el milió de lliures esterlines

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa