MonPlaneta
Els simis es diuen “hola” i “adéu”, com les persones
  • CA

Tal i com ho fem nosaltres, els ximpanzés i els bonobos tampoc no deixen ningú amb la paraula a la boca ni se’n van sense dir “adéu”. Segons un estudi publicat a ‘iScience’, els grans simis fan servir senyals específiques expressament per començar i acaba les interaccions socials, un fet que fins ara es considerava exclusiu dels humans. Després d’analitzar més de 1.200 interaccions de ximpanzés i bonobos que ciuen en captivitat, els científics es van adonar que intercanvien mirades o gestos a l’hora de parlar, incloent tocar-se, agafar-se la mà i fins i tot donar-se cops de cap. Així, per exemple, els bonobos fan senyals d'”hola” un 90% de les vegades abans de jugar i els ximpanzés un 69%. Els senyals d'”adéu”, a més, són encara més comuns.

Això, és clar, no vol dir que els simis siguin educats, sinó que comuniquen un sentiment d’obligació recíproca i d’acord mutu, un dels fonaments del comportament social en tota aquesta família de mamífers, incloent-nos a nosaltres. Així, s’arriba a un acord i també a la conclusió que aquest acord s’ha complert. Les mecàniques de poder, a més, també tenen una influència important en la manera com aquests animals es diuen “hola” i “adéu”. Amb els companys amb qui tenen més relació, per exemple, els micos fan servir expressions més curtes per entrar i sortir de la conversa o, fins i tot, ni tan sols diuen “adéu”. Més o menys el mateix que passa amb els humans, que tenim tendència a ser menys educats amb els amics perquè ja existeixen tota una sèrie de pactes preestablerts.

Aquest descobriment, per sí sol, és molt important perquè pot ajudar a comprendre una part d’allò que considerem que “ens fa humans”, i és per això que els científics volen aprofundir en la seva comprensió de les relacions socials dels grans simis a aquest nivell, al de les interaccions quotidianes i els codis de comportament social.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa