MonPlaneta
Noves pistes sobre quan i com els humans i els micos es van començar a distanciar
  • CA

Les anàlisis amb les darreres tecnologies de “Little Foot”, un australopitec que va viure fa tres milions d’anys, han permès obtenir informació sobre un moment crucial de la separació entre els micos i els nostres avantpassats homínids. Una investigació de la Universitat de Southern California, als Estats Units, publicada a la revista ‘Journal of Human Evolution’, es va centrar en la zona pectoral i en les espatlles de Little Foot, que tenen molt més en comú amb les dels micos que no pas les seves extremitats inferiors, que mostren trets clarament humans i una adaptació a caminar dempeus. Els seus braços, doncs, eren perfectes per penjar-se de branques o enfilar-se als arbres però no per llençar projectils o dur-los penjant als costats mentre es camina.

Little Foot | University of the Witwatersrand

Little Foot dóna les pistes més completes trobades fins ara de com feien servir els braços els nostres avantpassats de fa tres milions d’anys i ha estat anomenat “la pedra Rosetta dels humans primitius”, en referència al fragment d’estela egípcia que va permetre, a principis del segle XIX, que l’egiptòleg francès Jean-Franços Champollion desxifrés l’escriptura jeroglífica. En comparar l’espatlla de Little Foot amb la dels humans i els simis actuals, es pot veure com la seva és un bon model de com devia ser la dels seus avantpassats comuns. Aquest australopitec de fa 3,7 milions d’anys és especialment valuós perquè se’n va trobar l’esquelet gairebé complet.

Probablement era una femella d’edat avançada, de poc més de 120 centímetres d’alçada, i que ha pogut ser analitzada de dalt a baix i amb les tècniques més modernes. Gràcies a això s’ha pogut aprendre molt de com es movia i de quin moment evolutiu ocupava entre la vida als arbres i la vida a terra. Tot i que encara estava adaptada a enfilar-se i gronxar-se, amb músculs forts i semblants als dels goril·les i els ximpanzés, les seves cames podien sostenir-la perfectament i podia caminar distàncies relativament llargues a terra ferma. Així doncs, sembla que les semblances estructurals entre els humans i els micos africans, si més no pel que fa a les espatlles, van mantenir-se durant molt més temps que no es pensava fins ara i, tenint en compte Little Foot, es pot obtenir un bon model de com devia ser la del nostre avantpassat comú, que va viure entre 7 i 8 milions d’anys enrere.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa