Un nou treball basat en el bacteri causant del còlera, el ‘Vibrio cholerae’, ha descobert els secrets del desenvolupament de la resistència als antibiòtics, un dels grans problemes a què s’enfronta la humanitat. En un article publicat a la revista ‘PLOS Genetics’, s’ha aprofundit en els orígens evolutius d’aquesta adaptació als estímuls ambientals i de les mutacions que fan que els fàrmacs siguin menys efectius a l’hora d’eliminar els bacteris o, si més no, de frenar-ne la proliferació.
Una amenaça global encara massa poc coneguda
Tot i que la resistència als antibiòtics és una amenaça global, la manera com es produeix i els camins pels quals es desenvolupa aquest tret són relativament poc coneguts. Així doncs, aquest treball ha mirat d’il·luminar una mica més aquest camp amb l’esperança que, amb una millor comprensió, es pugui avançar més ràpidament en el desenvolupament de teràpies que ens permetin evitar un futur que, segons algunes previsions, podria ser funest.
Un estudi en diverses variants genètiques
El bacteri del còlera és el causant de la malaltia del mateix nom, una diarrea aguda que es relaciona amb aigües i aliments contaminats que afecta uns 4 milions de persones al món cada any i que, en els casos més greus, pot matar en cosa d’hores. El doctor Salvador Almagro-Moreno de la Universitat Central de Florida, als Estats Units, ha estudiat les variants genètiques d’una proteïna de les membranes del bacteri, anomenada OmpU, observant que moltes de les seves mutacions duen a augmentar la seva resistència a diversos antibiòtics i agents antimicrobials, fins i tot alguns que serveixen com a defenses naturals a l’interior dels nostres intestins.

Altres variants, en canvi, no donaven aquest avantatge als bacteris. Per tant, es va considerar que aquesta proteïna era perfecta per examianr els processos concrets que fan que algunes bacteris siguin resistents als antibiòtics. Comparant les variants, Almagro-Moreno i el seu equip han identificat algunes parts de l’OmpU que s’associen a la resistència i també que el material genètic que codifica aquestes variants i els seus trets associats es pot transmetre entre cèl·lules bacterianes, incrementant el risc que s’escampin en poblacions sota pressió pels antibiòtics.
Un avenç molt important
Entendre com funcionen aquestes mutacions pot ajudar a entendre millor i també a desenvolupar teràpies contr a les infeccions resistents. L’equip d’Almagro-Moreno, actualment, examina factors ambientals com la contaminació i l’escalfament dels oceans com a possibles factors involucrats en l’aparició de bacteris resistents, estudiant la diversitat genètica per crear una nova manera d’entendre com es desenvolupa aquest mecanisme de defensa.