MonPlaneta
Troben una manera de combatre les infeccions d’hospital sense antibiòtics

Les infeccions hospitalàries són responsables de milions de morts al món cada any i d’una despesa mèdica enorme per part dels serveis sanitaris. La majoria, dos terços, són a causa de bacteris que s’instal·len a aparells com ara marcapassos, vàlvules cardíaques, ‘stents’, catèters i d’altres. Ara, un equip d’investigadors ha presentat, en un article a la revista ‘Advanced Materials’, una forma de combatre’ls sense fer servir antibiòtics.

Protegir els aparells dels bacteris

El nou mètode, que ha estat provat tant al laboratori com en condicions clíniques, es basa en posar una capa del que es coneix com a material zwitterionic a la superfície dels aparells i adherir-la fent servir radiació ultravioleta. La barrera impedeix que els bacteris i altres organismes hi visquin i puguin causar infeccions. Segons les proves, aquest tractament redueix el creixement de biofilms en materials mèdics entre un 80 i un 93%, segons l’organisme.

Els assaigs clínics van comptar amb la participació de 16 usuaris de llarga durada de catèters urinaris, a qui se’ls van posar uns que havien rebut el nou tractament. Deu dels pacients van dir que estaven millor que abans i, de fet, 13 van decidir continuar fent servir el nou catèter en comptes dels que feien servir abans. Un d’ells, segons explica un dels investigadors a la pàgina web de la Universitat de Califòrnia – Los Angeles, fins i tot els va donar les gràcies per “canviar-li la vida”.

Aquest mètode redueix enormement la presència de bacteris als aparells mèdics | UCLA
Aquest mètode redueix enormement la presència de bacteris als aparells mèdics | UCLA

Moltíssimes aplicacions

Tal com passa amb els catèters, aquests problemes es reprodueixen a molts altres aparells mèdics que, un cop insertats o implantats, poden ser un caldo de cultiu de bacteris, fongs i altres organismes perjudicials. Normalment els serveis mèdics combaten aquestes infeccions amb antibiòtics, cosa que fa córrer el perill que hi adquireixin resistència, un perill de salut pública enorme a nivell global.

Gràcies a aquesta tecnologia, en canvi, es poden reduir enormement les infeccions sense que facin falta antibiòtics sinó protegint directament els aparells on creixen. Més enllà de la medicina, a més, aquest tractament de superfícies podria estendre’ls, per exemple, a les instal·lacions de tractament d’aigües i fins i tot a les bateries elèctriques, que es podrien beneficiar d’aquesta protecció.

Més notícies

El Zika i les infeccions hospitalàries, afegides a la llista de declaració obligatòria

La conselleria de Salut de la Generalitat ha modificat la llista per poder actuar ràpidament contra aquestes malalties
Fags atacant un bacteri

Un nou estudi ens apropa a l’ús de virus per combatre bacteris infecciosos

Així s'aconseguiria reduir l'ús d'antibiòtics i, per tant, el problema de la resistència d'alguns patògens
Vista microscòpica acolorida de bacteris E. coli

La crisi de la resistència als antibiòtics continua

"Si no s’adopten mesures la crisi es continuarà agreujant i, com pronostica l’Organització Mundial de la Salut, el 2050 serà la primera causa de morts a tot el món, per davant del càncer"

Salut ampliarà el programa d’ús prudent d’antibiòtics

El projecte vol reduir l'automedicació i la sobreprescripció per evitar les infeccions resistents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa