MonPlaneta
Descobreixen la referència més antiga al déu Odin en un tresor víking

Un tresor víking que es creu que és del segle V conté un disc d’or amb la referència més antiga al déu nòrdic Odin que s’ha trobat mai, segons ha anunciat el Museu Nacional de Dinamarca a través d’un comunicat. El disc, que va ser trobat l’any 2020 a Vindelev, al centre del país, formava part d’un tresor que també contenia monedes romanes que havien estat reconvertides en joies i demostra que Odin era venerat com a mínim 150 anys abans del que s’havia pensat fins ara.

El tresor va ser descobert l’any 2020, fins va poc, va estar exposat al públic en un museu proper al jaciment on havia estat trobat. No va ser fins després que els acadèmics van poder començar a estudiar-lo i analitzar-lo per establir l’origen i el significat de cadascuna de les peces que l’integren.

‘Jaga és l’home d’Odin’

Fins el descobriment d’aquest disc -un ‘bracteat’, com se l’anomena’–, la referència més antiga d’Odin havia estat trobada al sud d’Alemanya i era de la segona meitat del segle VI. La peça té gravada un esvàstica, un símbol molt antic que ja es feia servir a l’Edat del Ferro per bé que, a dia d’avui, tingui unes connotacions molt més sinistres. En estudiar-la més, però, també s’hi va trobar una inscripció rúnica d’una gran qualitat on, al costat del nom ‘Jaga’ o ‘JagaR’, probablement el rei o governant del lloc on va ser fabricada, hi posava “és l’home d’Odin”.

L'anàlisi del tresor ha permès descobrir el secret que amagava aquest disc d'or | Museu Nacional de Dinamarca
L’anàlisi del tresor ha permès descobrir el secret que amagava aquest disc d’or | Museu Nacional de Dinamarca

El déu principal de la mitologia nòrdica

Això no vol dir, és clar, que aquest déu aparegués aleshores. Com a concepte, probablement existia segles abans, però va ser a partir de l’esfondrament de l’Imperi Romà, precisament al segle V, que va començar a propagar-se per tot el nord d’Europa, prenent diversos noms molt semblants en la llengua de cada poble: Odin, Woden, Uuoden, Wotan… En la majoria d’aquestes tradicions, era el pare o el rei de tots els Aesir, el panteó principal de déus nòrdics. Entre els seus fills, és clar, hi havia Thor, el déu del tro.

Un tresor amagat o una ofrena als déus

Pel que fa al disc on apareix el seu nom, els experts creuen que va ser enterrat juntament amb la resta del tresor o bé per amagar-lo dels enemics o bé com a ofrena per als déus. Tenint en compte la gran quantitat d’or que s’ha descobert, però, si era el segon cas devien trobar-se en una situació molt desesperada.

No obstant això, els investigadors saben que el pels volts d’aquella època una sèrie d’erupcions volcàniques van enfosquir el cel, cosa que podria haver causat molta fam i que també hi va haver una epidèmia a la regió. Qualsevol d’aquestes dues coses, doncs, podria haver motivat l’enterrament ritual d’aquest tresor.

Més notícies
El sònar ha permès saber que al fons del llac hi ha un vaixell de fusta enfonsat | NTNU / FFI
Descobreixen un vaixell medieval al fons de llac més gros de Noruega
Es troba pràcticament igual que quan es va enfonsar
Aquest diagrama del segle XVI mostra quins són els millors llocs per fer una sagnia en cada cas | Universitat de Cambridge
Els tractaments mèdics més rars de l’Edat Mitjana
Un equip de la Universitat de Cambridge està digitalitzant 180 manuscrits de l'època
Medalla d'or amb dos braus gravats, trobada a una de les tombes
Descobreixen dues tombes gregues de fa 3.500 anys plenes de tresors
Els sepulcres, de l'Edat de Bronze, ofereixen una nova aproximació a la vida durant l'època minoica
L'entrada del monument de Newgrange, a Irlanda
L’ADN revela l’existència de reis-déus incestuosos a l’Irlanda de l’Edat de Pedra
Els resultats de les anàlisis posen aquelles societats entre les primeres a establir aquest tipus de jerarquies i descobreixen el primer cas de síndrome de Down que es coneix

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa