MonPlaneta
Descobreixen un vaixell medieval al fons de llac més gros de Noruega

Un equip d’investigadors ha descobert un vaixell medieval enfonsat al fons del llac Mjøsa, el més gros de Noruega. Segons han informat els membres del projecte Mission Mjøsa, la nau es troba pràcticament igual que quan es va enfonsar, totalment congelada. Tot i que no se n’ha pogut calcular l’edat exacta, pel fet que té un timó central es creu que és posterior al segle XIV.

Un descobriment casual

La troballa s’ha fet per casualitat durant un projecte que volia mapejar el fons del llac, que té una superfície de 363 quilòmetres quadrats, fent servir tecnologia sònar d’alta resolució. Un dels objectius d’aquest mapeig era localitzar exactament els punts on, fa anys, s’hi havien abocat grans quantitat de munició, que poden ser un perill per a la salut tenint en compte que les aigües del Mjøsa abasteixen aproximadament 100.000 persones.

El descobriment s'ha fet gràcies a un projecte que vol localitzar les municions llençades al fons del llac | NTNU / FFI
El descobriment s’ha fet gràcies a un projecte que vol localitzar les municions llençades al fons del llac | NTNU / FFI

Un estat de conservació admirable

Va ser durant aquesta inspecció del fons del llac que es va trobar el vaixell. És a una profunditat de més de 400 metres i, segons les imatges que se n’han obtingut, deu fer uns 10 metres de llargada. Gràcies a que es va enfonsar en aigua dolça i al poc moviment de l’aigua a aquella profunditat, està pràcticament igual que quan es va enfonsar, excepte pels senyals de corrosió en alguns dels claus, que indiquen que fa segles que es va enfonsar. Els vaixells de fusta es poden conservar molt bé al fons dels rius i els llacs, ja que en aquests entorns no hi ha organismes que s’alimentin de fusta, com sí que passa als oceans.

Una finestra a l’era dels víkings

Pel que fa a la seva construcció, es va fer seguint una tècnica tradicional escandinava, superposant els llistons del casc. Una manera de construir vaixells molt emprada durant l’edat d’or dels víkings. Això fa pensar als investigadors que devia fer servir veles quadrades, un fet que complica la navegació quan fa molt de vent i que podria haver estat una de les causes del naufragi.

Durant l’era dels víkings, el llac era una ruta de comerç molt emprada, cosa que explicaria la presència d’aquest vaixell i qui sap si la d’alguns més. De moment, els investigadors continuen el seu projecte de mapeig, anant amb compte per si, una altra vegada, tornen a trobar-se una sorpresa com aquesta.

Pel que fa al vaixell en qüestió, els investigadors van mirar d’enviar un vehicle per captar-ne imatges al fons del llac, però a causa del mal temps van haver de cancel·lar la missió. Quan s’acabi l’hivern, l’any vinent, esperen poder fer-ho.

Més notícies
Un arqueòleg inspecciona les restes del vaixell 'La Unión', a Mèxic

Identifiquen les restes del primer vaixell d’esclaus maies de què es té coneixement

La troballa, feta a la costa mexicana, demostra que l'esclavitud va continuar de manera il·legal al país després que fos abolida el 1829
:  - Mobile
D'ençà que es va enfonsar, l'Endurance ha format part dels grans misteris d'una època heroica | FMHT

Troben el vaixell d’Ernest Shackleton, enfonsat a l’Antàrtida el 1915

L'Endurance, protagonista d'una aventura llegendària, ha estat localitzat en perfecte estat 3.000 metres sota l'aigua
:  - Mobile
L'enfonsament del Gloucester va ser una tragèdia i podria haver marcat la història del Regne Unit

Descobreixen les restes d’un dels vaixells més famosos del segle XVII

Es tracta del HMS Gloucester, enfonsat quan duia a bord el darrer monarca catòlic de les Illes Britàniques
:  - Mobile
Els arqueòlegs del CASC durant les excavacions al vaixell romà Formigues II | ACN

Descobriment únic a les àmfores d’un vaixell romà enfonsat a l’Empordà

Les excavacions localitzen la popa d'una segona nau a les Formigues i documenten una pedrera de rodes de molí a El Perelló
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa