Coure un mussol a la sal al forn i triturar-lo fins a convertir-lo en pols per tractar la gota. Aquest és un dels tractaments mèdics que apareixen als 180 manuscrits medievals que està digitalitzant un equip de la biblioteca de la Universitat de Cambridge (Anglaterra), segons explica un article publicat a la web de la cadena ‘Sky News’.
Receptes estrafolàries
Tot i que entre els remeis que hi ha en aquests documents sovint parlen de com curar ferides de guerra, els investigadors expliquen que també hi ha maneres de ‘curar’ altres problemes com ara el mal de cap, la diarrera, el mal de queixal o la tos. Per a la gota mateixa, per exemple, també es recomanava farcir un cadell de gos amb cargols i sàlvia, rostir-lo i fer servir el greix per elaborar un ungüent. Que el problema era de cataractes? Un possible remei podia ser barrejar la vesícula biliar d’un cèrvol amb mel i fer servir una ploma per aplicar el resultat a l’ull.

Una finestra a la vida a l’Edat Mitjana
Tot i que la majoria de manuscrits que s’estan digitalitzant són d’entre els segles XIV i XV, n’hi ha alguns que són de molt abans, i un d’ells fins i tot arriba als 1.000 anys d’antiguitat. A més de la gran quantitat d’ingredients estranys que es feien servir per a aquests remeis i les il·lustracions que acompanyen algunes de les receptes, els documents també són una finestra al gran nivell de violència de l’Edat Mitjana: així, per exemple, hi ha recomanacions per aturar hemorràgies, com posar bé ossos trencats o com saber si un crani ha patit una fractura després d’una ferida.
També és cert, però, que com hem vist també hi havia maneres de ‘tractar’ problemes que encara són habituals a dia d’avui per bé que, en aquell moment, feien servir el coneixement que tenien disponible, que era molt menor que l’actual. De fet, aquestes receptes són un recordatori de la precarietat i el dolor que comportava la vida medieval, abans que els analgèsics, els antibiòtics i els antisèptics salvessin milions de vides cada any i estalviessin un munt de patiment.

Un gran projecte de digitalització
Els documents provenen d’una dotzena de facultats de Cambridge, del Museu Fitzwilliam i de la biblioteca de la universitat, i estan sent preservades com a part d’un gran projecte que permetrà que, durant els propers dos anys, hi hagi disponibles per a tothom tant transcripcions d’aquests manuscrits com imatges en alta resolució a través de la Biblioteca Digital de Cambridge.