MonPlaneta
La nova generació de submarins d’exploració, fabricada a Catalunya
  • CA

El submarí acrílic per a tres persones que pot baixar a més profunditat del món, el DSV Aurelia, va ser batejat dijous passat al Port del Fòrum de Barcelona i, aquest diumenge mateix, es va submergir per primera vegada, pas previ a la preparació per a les seves primeres missions. Aquesta neu, fabricada a Catalunya i que forma part d’una nova generació de submarins d’exploració, pot baixar fins a 2.300 metres de profunditat.

L'Aurelia al Port del Fòrum de Barcelona | REV Ocean
L’Aurelia al Port del Fòrum de Barcelona | REV Ocean

Una eina de luxe per a la ciència

Construït per Triton Submarines, una empresa dels Estats Units, l’Aurelia és el darrer model del productor de submarins civils més experimentat del món, i va ser muntat a les instal·lacions que la companyia té a Sant Cugat del Vallès. Es tracta d’un vehicle d’immersió profunda (DSV), un submergible tripulat de busseig profund que és autopropulsat.

Gràcies a aquest submarí, els científics, investigadors i convidats podran tenir una experiència inigualable d’observació de l’oceà, amb una enorme esfera acrílica que proporciona una experiència immersiva als ocupants, una vista sense obstacles de gairebé 360º. A més, també conté sensors científics complets, eines, càmeres i equips de mostreig.

El submarí Aurèlia durant el seu bateig | REV Ocean
El submarí Aurèlia durant el seu bateig | REV Ocean

Una empresa de primer ordre

L’Aurelia ha estat construït per a REV Ocean, una empresa sense ànim de lucre que vol fer que els nostres oceans tornin a ser saludables. Establerta a Noruega el 2017, vol permetre i inspirar solucions i combatre les pressions negatives que afecten els oceans del món. L’altre DSV de què disposa, el ROV Aurora, va entrar en servei l’octubre de 2021 i es va submergir fins a 3.800 metres a l’oceà Àrtic, permetent mostrejar respiradors hidrotermals amb èxit per primera vegada.

La CEO de REV Ocean, Nina Jensen, afirma en un comunicat que Aurelia és “absolutament increïble” i perfecta pels “objectius i ambicions” de l’empresa. Tot l’equip de la companyia va ser testimoni de la certificació final i del bateig de la nau. Ara, el submarí farà proves extenses al voltant de les Illes Balears per avaluar les seves capacitats, rendiment i equips científics, amb personal de Triton, funcionaris del Govern i de certificació i representants del propietari.

Més notícies
La temporada reproductiva de les anxoves produeix grans turbulències a les aigües del mar
L’aparellament de les anxoves sacseja tant les aigües com una tempesta
El seu impacte en les corrents de l'aigua fa circular l'oxigen i els nutrients i millora el funcionament de l'ecosistema marí
Les temperatures de l'Antàrtida podrien estar augmentant, en part, a causa de la presència d'ozó a les capes baixes de l'atmosfera
L’ozó a capes baixes és responsable de gran part de l’escalfament global
El seu impacte és molt més gran que el del forat de la capa d'ozó, segons un estudi recent
La regió mediterrània | Agència Espacial Europea
Sequera i pujada del mar, el pitjor del canvi climàtic al Mediterrani
Segons un nou informe de l'IPCC, serà la regió més amenaçada d'Europa, amb impactes severs
La taca de peixos morts ocupa una superfície d'uns 3.000 metres quadrats | Sea Shepherd
Troben més de 100.000 peixos morts surant en aigües franceses
Tant el Ministeri del Mar del país com la Comissió Europea han obert investigacions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa