Les selves del nord de Guatemala amaguen les restes d”autopistes’ que van ser construïdes per la civilització maia fa 2.000 anys. En un article publicat a la revista ‘Ancient Mesoamerica’, un equip d’investigadors revela, que, gràcies a la tecnologia LiDAR, s’han pogut detectar 417 viles, pobles i ciutats interconnectades, una troballa increïble que ocupa un espai de gairebé 1.700 quilòmetres quadrats.
La xarxa de superautopistes més antiga que s’ha trobat mai
Fent servir aquest sistema de mapeig làser, s’han pogut detectar les estructures amagades sota la coberta dels arbres, mostrant l’abast d’una xarxa de 177 quilòmetres de camins de pedra que comunicaven les zones habitades i que mostren una societat i una civilització molt més complexa del que s’havia pensat fins ara. El LiDAR s’ha emprat per buscar restes de civilitzacions antigues a la selva des de fa uns anys, permetent fer descobriments extraordinaris sense malmetre els arbres.
En aquest cas, es tracta del sistema de ‘superautopistes’ més antic que s’ha trobat mai, segons afirmen els investigadors, que apunten que totes les ciutats queden unides com si fossin una teranyina que lligava un dels primers Estats de l’hemisferi occidental. Una xarxa d’interaccions socials, polítiques i econòmiques construïdes per una administració amb una idea clara de la governança i que va invertir molts esforços en construir aquesta infraestructura.

Els ‘camins blancs’ dels maies
Les carreteres estaven fetes d’una barreja de fang i pedra entre diverses capes de ciment de pedra calcària. Els maies les construïen alçades i fent servir un procés semblant al de la construcció de les piràmides, fent ‘capses’ de pedra que omplien i després aixecaven fent una ‘capsa’ més petita al damunt.
En alguns casos, aquestes carreteres tenien una amplada de 40 metres, cosa que dóna una idea de la seva importància i de la monumentalitat d’aquestes construccions. Damunt seu, a més, hi posaven una capa de guix que les feia més visibles a la nit, quan s’hi reflectia la llum de la lluna. És per això que, en la llengua maia, calçada es diu ‘sacebe’, que es pot traduir com a ‘camí blanc’.
Després d’aquest gran descobriment, els investigadors continuaran fent servir la tecnologia LiDAR per ampliar els coneixements sobre la cultura maia i també sobre les altres grans civilitzacions que hi va haver a Amèrica Central i del Sud abans de la invasió castellana.