MonPlaneta
Bategen uns nous antifúngics molt potents en honor a l’actor Keanu Reeves

Un equip d’investigadors ha descobert tres nous compostos que són extremadament letals contra infeccions fúngiques molt habituals. En l’article en què els han presentat, publicat a la revista ‘Journal of the American Chemical Society’, no només els han descrit sinó que, a més, han revelat que, a causa de la seva potència, aquests compostos han estat batejats amb el nom de ‘keanumicines’, en honor a l’actor canadenc Keanu Reeves i l’efectivitat dels seus personatges, com ara John Wick o Neo, a l’hora de neutralitzar i eliminar oponents.

Efectives contra patògens de plantes i humans

Aquests productes arriben en un moment on els fongs patògens cada cop són més resistents als antifúngics que es fan servir actualment. De fet, les keanumicines no només són efectives contra infeccions que afecten les plantes sinó, també, contra algunes que afecten els humans. Extrets dels bacteris del gènere ‘Pseudomonas’, aquests lipopèptids, són un residu que generen aquests organismes, presents al sòl i a l’aigua, i van ser descoberts quan s’investigava com es defensen contra les amebes depredadores.

Pseudomonas aeruginosa | Pixnio
Pseudomonas aeruginosa, el bacteri que produeix les keanumicines | Pixnio

Fa temps que se sap que moltes de les ‘Pseudomonas’ són molt tòxiques per a les amebes, i els investigadors van mirar d’investigar si també ho eren per als fongs, que tenen una estructura cel·lular semblant. Les primeres proves de les keanumicines A, B i C van ser en una planta infectada de ‘Botrytis cinerea’, un patogen que afecta especialment el raïm i causa danys molt greus a les collites. Després, també se’n va demostrar l’efectivitat contra el ‘Candida’, un llevat natural del microbioma humà però que, a vegades, causa infeccions greus.

Biodegradables i segurs per a les persones

Els experiments també han demostrat que els compostos són biodegradables i que, a més, no són especialment perjudicials per a les cèl·lles humanes, a diferència d’altres tractaments antifúngics emprats en l’actualitat. Així doncs, les keanumicines podrien ser una alternativa més segura i més respectuosa amb el medi ambient a pesticides i altres productes que es fan servir actualment i que, a més, són cada cop menys efectius.

Més notícies
Aquest fong no només converteix els seus hostes en zombis i després els mata sinó que, a més, atreu els mascles perquè s'aparellin amb el seu cadàver | Universitat de Copenhague
Un fong infecciós indueix les mosques a la necrofília
Quan mata una femella, atreu els mascles perquè s'aparellin amb el seu cadàver putrefacte
El blat és un conreu importantíssim per a l'alimentació i, a Europa, un fong n'amenaça la viabilitat | Pixnio
Un fong perillós per a la salut humana amenaça el blat d’Europa
Les seves toxines són cada cop més presents als cereals que es produeixen al continent, especialment al sud
Aquest fong comestible, típic de les medicines tradicionals asiàtiques, té unes propietats sorprenents | Pverdonk / Flickr (CC BY-NC 2.0)
La barbeta de cabra, un fong comestible que millora la memòria
Un estudi recent apunta que un dels seus principis actius potencia el desenvolupament neuronal
La formiga parasitada per un fong | Universitat Estatal d'Oregon
Troben l’exemple més antic d’un fong parasitant una formiga
El bolet que sortia del seu interior també ha permès identificar un nou gènere i una nova espècie

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa