MonPlaneta
Afirmen que han aconseguit fer cervesa sense alcohol amb gust de cervesa

Tot i que la cervesa sense alcohol fa anys que existeix i té un mercat que ha anat creixent lentament, el fet és que el seu sabor no és el mateix de la cervesa. Normalment (cal veure amb quina cervesa es compara) són més aigualides i tenen menys gust. Això, com a mínim, fins ara: una empresa biotecnològica danesa afirma que ha aconseguit trobar la manera que la cervesa sense alcohol tingui, finalment, sabor de cervesa.

EvadiaBio, sorgida de la Universitat de Copenhague, ha explicat en un article a ‘Nature Biotechnology’ quin és el seu secret. Segons sembla, quan s’extreu l’alcohol de la cervesa, per exemple escalfant-la, es perd l’aroma que prove del llúpol i que li dóna part del sabor. Altres mètodes, com ara minimitzar la fermentació, tenen el mateix problema: l’aroma del llúpol, en aquest cas, ni tan sols hi arriba. Després d’anys, però, sembla que han trobat la solució: produir unes molècules anomenades monoterpenoides, responsables de l’aroma del llúpol, i afegir-los al final de l’elaboració per tornar a la cervesa el gust perdut.

Llúpol de Prades  | M.R.F.
Llúpo| M.R.F.

Aquest descobriment podria canviar completament el món de la cervesa sense alcohol, posant-la, si més no pel que fa al gust, al nivell de les cerveses. A més, el procés no és car, sinó que els investigadors han convertit els llevats en microfàbriques de produir aquestes molècules. Quan les alliberen, es poden recollir i afegir-les a la cervesa, donant-li el gust que hauria de tenir. Fent-ho així ni tan sols cal fer servir llúpol en l’elaboració, ja que el sabor ja prové d’un altre costat.

Per si tot plegat fos poc, des de l’empresa afirmen que el seu mètode és molt més sostenible que tots els mètodes d’elaboració de cervesa, amb i sense alcohol, que s’han inventat fins ara. El llúpol, d’entrada, sovint ha de ser transportat llargues distàncies fins al punt d’elaboració. Per fer-lo créixer, a més, cal moltíssima aigua, aproximadament 2,7 tones d’aigua per cada quilo que es produeix. Així doncs, segons els seus càlculs, pensats per a Dinamarca, cada quilo d’aroma de llúpol necessita 10.000 vegades menys aigua i 100 vegades menys CO2 que fer servir llúpol de veritat.

Cervesa  | Cedida
Cervesa | Cedida

Així doncs, sembla que tant pels qui beuen cervesa, amb o sense alcohol, s’ha fet un descobriment que podria canviar tota la indústria, obrint la porta a fer-la molt més sostenible. De moment, el mètode ja s’està provant en algunes cerveseres daneses i, a finals d’aquest any, ja podria estar a punt per a ser emprada a nivell industrial.

Més notícies
Reproducció artística de persones bevent cervesa amb canyes gegants en un ritual funerari | Antiquity / Kevin Wilson

Troben unes pipes per compartir cervesa que tenen més de 5.000 anys

Fetes d'or i plata, es pensa que es van fer servir en rituals funeraris de l'alta societat de l'època
:  - Mobile
Els wari van governar una gran part de l'actual Perú molt abans que els inques | Wikimedia Commons

Cervesa amb al·lucinògens: el secret del primer imperi d’Amèrica del Sud

Els wari van governar les terres altes del Perú durant segles, molt abans que els inques
:  - Mobile
Formatge blau | Pxfuel

Fa 2.700 anys, a Àustria, ja bevien cervesa i menjaven formatge blau

Ho demostra la presència de dos fongs implicats en la fermentació a restes de femta antiga
:  - Mobile
Cervesa  | Cedida

Identifiquen més de 7.700 compostos químics a la cervesa

L'equip va analitzar més de 400 productes diferents de quaranta països
:  - Mobile
L'egípcia va ser una de les grans civilitzacions de l'Edat de Bronze

Ressusciten la cervesa dels faraons amb llevats de 5.000 anys d’antiguitat

Un equip de científics israelians ha aconseguit tornar a la vida els fongs que permetien la fermentació i tornar a elaborar la beguda tal i com es consumia a l'Antic Egipte
:  - Mobile

Descobert un conservant alimentari natural més efectiu que els artificials

Aquest producte d'origen vegetal podria, en un futur, ser una alternativa als que s'han fet servir fins ara
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa