En general, les deposicions humanes triguen molt poc a descomposar-se, i és extraordinàriament difícil que durin gaire temps, encara menys milers d’anys. A les mines de sal prehistòriques de Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut, però, una zona reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, un equip d’investigadors ha fet una troballa sorprenent: femta de fa 2.700 anys on s’han localitzat dues espècies de fongs amb què es fa cervesa i formatge blau.

A l’article on han presentat aquest descobriment, publicat a la revista ‘Current Biology’, s’explica com l’anàlisi del genoma d’aquestes restes d’excrements humans indica que hi havia dos fongs involucrats en la fermentació del menjar i són, de fet, la primera prova molecular del consum de cervesa i formatge blau a l’Europa de l’Edat del Ferro, una aportació importantíssima al coneixement que tenim de com era la vida dels miners de l’Àustria de la prehistòria i, també, de com eren els costums culinaris dels pobles europeus de l’època, amb un nivell de detall que s’havia assolit molt poques vegades fins ara. Així, sorprenentment, la gastronomia d’aquells humans del segle VIII abans de Crist no només no era senzilla sinó que era notablement sofisticada, ja que consumien menjars processats i coneixien perfectament la tècnica de la fermentació no només en el cas de les begudes alcohòliques sinó també en el formatge.

Formatge blau i cervesa | Craftbeer
Formatge blau i cervesa | Craftbeer

Aquest estudi, a més, reforça la importància de les troballes de restes de defecacions humanes, com les que es troben a les mines de sal, per la informació que poden aportar sobre la dieta i la salut de les persones de temps remots, especialment ara que es poden estudiar a fons i des de molts punts de vista diferents per obtenir informació molt valuosa. De fet, fins i tot es poden saber coses del microbioma d’aquells avantpassats llunyans i comparar-los per saber quin impacte tenien en la salut humana, a més de posar-lo en relació directa amb la seva dieta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa