MonPlaneta
Aconsegueixen millorar la memòria a llarg termini en ratolins

Uns investigadors nord-americans han aconseguit millorar la memòria a llarg termini en ratolins, en un avenç que, a més, els ha permès descobrir un fet sorprenent sobre l’emmagatzematge a llarg termini dels records. En un article publicat a la revista ‘Cell’ expliquen com han esbrinat que, després de formar-se a l’hipocamp del cervell dels ratolins, els seus records es refermen als nuclis anterior del tàlem, una zona del cervell que, fins ara, no s’havia relacionat mai amb el processament dels records.

Això va sorprendre els científics, ja que el tàlem sempre s’havia considerat més relacionat amb els sentits i molt poc amb les capacitats cognitives. No obstant això, sembla que podria tenir un paper importantíssim per convertir els records a curt termini en records a llarg termini i, per tant, podria ser una regió clau en l’estudi de malalties com ara l’Alzheimer, ja que les persones que la pateixen poden recordar coses que van passar fa molt de temps però, en canvi, tenen problemes amb els records més recents.

La recerca sobre la creació i l’estabilització dels records

Els neurocientífics fa temps que saben que els records prenen forma a l’hipocamp, i és per això que la majoria de recerca en l’amnèsia o l’Alzheimer s’hi ficen molt. Estudis anteriors, a més, havien fet pensar que, un cop creats, els records s’estabilitzaven al còrtex cerebral, i quedava la pregunta de com s’ho fan els records per ‘viatjar’ d’una regió a una altra.

Ratolí en un laboratori | UB
Ratolí en un laboratori | UB

Una nova tecnologia

Gràcies a una nova tecnologia que permet seguir l’activitat a diverses parts del cervell del subjecte, es va posar en marxa un experiment per treure’n l’entrellat. Consistia a seguir com es movien els records d’uns ratolins mentre aprenien a moure’s per un laberint. Un estudi d’una dificultat tècnica molt elevada i que suposa un dels més avançats que s’han fet mai en aquest camp.

Els ratolins, a mesura que anaven pel laberint, rebien incentius, com ara menjar, o experiències desagradables, com ara cops d’aire a la cara. A mesura que passaven dies al laberint, els ratolins van acabar formant records a llarg termini sobre la seva experiència. Les observacions durant aquest procés són les que van permetre veure que el tàlem anterior era crucial per a aquests records però també que, si aquesta regió s’estimulava, es podia aconseguir que els ratolins retinguessin records que, en la majoria de casos, oblidaven.

La reacció del nostre cervell a un estímul conegut pot ser detectada i servir en les investigacions policials | Wikimedia Commons
Els resultats en ratolins poden ajudar-nos a entendre com funciona, també, el nostre cervell | Wikimedia Commons

Uns resultats que poden tenir implicacions importants en els humans

Per bé que els cervells dels ratolins no són exactament iguals que els de les persones, són prou semblants com per resultar models molt útils del funcionament del nostre propi cervell. A més, com que són animals que viuen molt més ràpid, un estudi que podria trigar mesos en humans es pot dur a terme de manera accelerada, en només setmanes, en els ratolins.

No obstant això, hi ha moltes pregunts per respondre. Per exemple, tipus de records diferents podrien seguir camins diferents. Els records explícits, que se centren en moments, xifres i dades concretes, poden no processar-se igual que els records implícits, lligats a les emocions i que poden formar-se sense que la persona ni tan sols se n’adoni. En qualsevol cas, aquest estudi podria tenir implicacions importants per a la recerca, fent que els investigadors es fixin més en el tàlem i aprofundeixin en el seu paper en la formació de records.

Més notícies
El funcionament de la memòria és un camp d'estudi fascinant | Pixahive
Un nou descobriment sobre la memòria apunta a com es recuperen els records
Mirar de reconstruir un per un els esdeveniments activa un mecanisme que permet identificar detalls
Mentre dormim el nostre cervell es desperta constantment però durant tan poc temps que no ens n'adonem
Cada nit ens despertem un centenar de vegades sense adonar-nos-en
És a causa de la noradrenalina i fins i tot pot ser un indici d'un son de bona qualitat
Piqsels
Acumular molts coneixements desendreça la memòria quan envellim
Tot i que ajuda a la creativitat, fa que triguem més a recordar
La mala supressió dels records que ens produeixen por és un element clau en el desenvolupament d'alguns trastorns mentals
Descobreixen com ho fa el cervell per suprimir els records que ens fan por
La troballa podria servir per tractar problemes com l'anxietat o fins i tot la síndrome d'estrès posttraumàtic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa