MonPlaneta
Acumular molts coneixements desendreça la memòria quan envellim

Acumular molts coneixements al llarg de la vida té efectes positius, com ara una millora en la creativitat i la presa de decisions, però també desendreça la memòria i fa que ens costi més accedir als records quan envellim. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors de les universitats de Colúmbia i Harvard (Estats Units) i de Toronto (Canadà), en un estudi els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘Trends in Cognitive Sciences’.

Quan accedim a la memòria, el nostre cervell repassa ràpidament tot el que hi tenim emmagatzemat per trobar allò que busquem. Amb l’edat, però, a molta gent li costa cada vegada més, i és precisament això el que aquest estudi ha volgut explicar. Segons sembla, quan hi ha molt de coneixement acumulat, buscar a la memòria es torna un procés més difícil, malgrat els avantatges que aporta.

Maxpixel
Maxpixel

Aquesta proposta d’explicació s’ha fet després de repassar diversos estudis de comportament i de neuroimatges, que mostren que les persones més grans tenen problemes a l’hora d’eliminar informació que ja no té importància i que, en buscar un record concret, sovint també en recuperen d’altres que no hi tenen gaire relació. Els estudis també indiquen que, quan se’ls encarrega una tasca cognitiva, les persones més grans confien més en el coneixement previ que no pas els més joves.

Tot i que els investigadors es van centrar en aquestes dificultats, també van trobar casos en què tenir “el disc dur ple”, per dir-ho d’alguna manera, també pot ser útil, com ara en una millora de la creativitat en le persones més grans. A més, aquest coneixement adquirit també pot ser útil a l’hora de prendre decisions. És, al cap i a la fi, el que coneixem com a saviesa.

Els investigadors esperen que, gràcies a aquests descobriments, es pugui ajudar les persones grans que tenen problemes de memòria.

Més notícies

Els videojocs poden millorar les habilitats lectores dels infants

Les habilitats apreses durant el joc ajuden a llegir més ràpid i amb més precisió
Test

Creen un autotest per detectar els primers senyals de demència

Pot distingir els oblits ocasionals dels inicis de problemes més greus
| MaxPixel

Esbrinen per què recordem millor les experiències estressants

Quan el cervell emmagatzema records crea patrons específics. L'estrès els modifica

Les sípies recorden què, on i quan han menjat, fins i tot quan es fan molt velles

Un altre descobriment sobre el funcionament de la ment dels cefalòpodes, un dels grans misteris del regne animal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa