MonPlaneta
Una lluna de Saturn podria amagar un oceà habitable sota la superfície

Minas, la lluna més petita de Saturn, podria ser un món oceànic amagat, segons un estudi publicat fa pocs dies a la revista ‘Icarus’. Aquest satèl·lit, que és el que orbita més a prop de Saturn dels 82 que té, podria amagar grans quantitats d’aigua sota al seva superfície glaçada.

Saturn té 82 llunes i Mimas, que és a només 186.000 quilòmetres del planeta, és el que té l’òrbita més curta, de només 22 hores. Des de sempre ha intrigat molt els científics, que sempre han pensat que està feta tota de gel i que, pels cràters que té, fa molt temps que ho està. Tot i això, les darreres dades que va enviar la sonda Cassini, el 2017, van permetre detectar una oscil·lació en la rotació de la lluna que podria concordar amb l’existència d’un oceà subterrani on, fins i tot, hi podria haver vida.

Imatge conceptual de la sonda Cassini arribant a Encèlad  | NASA
Imatge conceptual de la sonda Cassini arribant a Encèlad | NASA

Sent tan lluny del Sol, seria possible que tota l’aigua que pugués tenir Mimas estigués permanentment glaçada però aquesta lluna, com la nostra, rota de manera sincrònica, de manera que sempre mostra la mateixa cara al planeta, facilitant un efecte anomenat escalfament de la marea que podria, fins i tot, fer que l’aigua fos líquida sota la superfície.

Aquest efecte fa que la temperatura d’una lluna augmenti a causa de les forces gravitatòries que la uneixen al seu planeta. Els investigadors van crear un model que recreava l’oscil·lació de la rotació de Mimas que va observar la sonda Cassini i van arribar a la conclusió que, en aquell satèl·lit, l’escalfament de la marea podria ser suficient com per mantenir un oceà líquid sota entre 20 i 30 quilòmetres de gel.

Tot plegat, és clar, hauria de ser comprovat, i s’espera que les sondes que visitin Saturn en el futur inverteixin una mica del seu temps a observar Mimas amb deteniment ja que, si aquesta teoria es demostra, voldria dir que aquesta petita lluna encara ens podria amagar més sorpreses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa