Un equip d’investigadors de la Universitat de Massachusetts – Armherst, als Estats Units, ha descobert la causa de la Petita Edat de Gel. El resultat del seu estudi, publicat a la revista ‘Science Advances’, no només és contraintuïtiu sinó també paradoxal: el refredament del planeta va ser causat per un període d’escalfament.
La Petita Edat de Gel va ser una de les etapes més fredes que ha viscut el planeta els darrers 10.000 anys, especialment a la zona de l’Atlàntic Nord. Va durar, aproximadament, entre els segles XIV i XIX, i va causar males collites, grans episodis de fam i podria haver contribuït a la propagació de diverses epidèmies per tota Europa. Unes catàstrofes que, juntes, van provocar desenes de milions de morts.
Què l’havia provocat, però, era tot un misteri que, potser, ara per fi s’ha resolt. Segons l’estudi, una anàlisi precisa de la reconstrucció de la temperatura de l’aigua a l’Atlàntic Nord durant 3.000 anys revela que va passar de ser molt calenta a molt freda en un període de només vint anys, justament entre els segles XIV i XV.

Així, sembla que hi va haver un corrent anormalment fort d’aigües càlides en direcció nord que va durar fins el 1380. Tot i que aquest fenomen es coneix sobradament, en aquells anys va ser molt més intens i va fer que la massa de gel de l’Àrtic es reduís ràpidament. Tot aquest gel va anar a parar al mar, que no només es va refredar sinó que també es va fer menys salat, aturant l’intercanvi d’aigua i provocant un canvi important en el clima.
La causa d’aquest augment de la temperatura de l’aigua s’ha hagut de trobar als arbres: gràcies als seus anells, s’ha pogut observar una gran activitat solar a finals del segle XIV, que va tenir com a efecte un augment de la pressió atmosfèrica a Grenlàndia. A més, el fet que durant aquella època hi hagués menys erupcions volcàniques de les habituals va permetre que l’efecte dels canvis en el Sol fossin més grans.
Aquest descobriment, que mostra com de fàcilment es pot desestabilitzar el clima de la Terra, pot ser molt útil a l’hora d’analitzar amb més cura la situació actual. No només per les conseqüències inesperades que poden tenir els nostres actes sinó, també, per veure com el que creiem segur pot canviar en qualsevol moment.