MonPlaneta
Detecten una enorme erupció solar, equivalent a milions de bombes d’hidrogen esclatant alhora
  • CA

El Sol ha viscut la primera gran erupció solar del nou cicle. El passat dia 3 de juliol, els centres d’investigació del nostre astre van detectar una deflagració de classe X1 a la taca solar AR2838. La classificació de les erupcions solars va de l’A, les més dèbils, a X, les més grans. Així, l’enorme explosió detectada podria tenir una energia comparable a la de milions de bombes d’hidrogen esclatant alhora, suficient com perquè a la Terra, a 93 milions de quilòmetres de distància, es pugui notar.

Les erupcions solars, que formen part del que es coneix com a “meteorologia espacial”, sovint van acompanyades de grans ejeccions de plasma magnètic que pot arribar al nostre planeta, on pot afectar les comunicacions d’alta freqüència i, fins i tot, els satèl·lits, inclosos els que fan funcionar el sistemes de posicionament com el GPS. Aquestes explosions de plasma i energia segueixen cicles d’onze anys, on la seva activitat varia molt.

El darrer cicle va començar el desembre de 2019 quan es va arribar al mínim solar, i des d’aleshores ha anat creixent una altra vegada fins que arribi al màxim el juliol de 2025. Durant un cicle solar típic, es veuen unes 150 erupcions com aquesta darrera i unes 1.500 de més petites.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa