Detecten una enorme erupció solar, equivalent a milions de bombes d’hidrogen esclatant alhora

Considerada de classe X, és la primera gran erupció del nou cicle solar, que arribarà al màxim d'aquí quatre anys

El Sol ha viscut la primera gran erupció solar del nou cicle. El passat dia 3 de juliol, els centres d’investigació del nostre astre van detectar una deflagració de classe X1 a la taca solar AR2838. La classificació de les erupcions solars va de l’A, les més dèbils, a X, les més grans. Així, l’enorme explosió detectada podria tenir una energia comparable a la de milions de bombes d’hidrogen esclatant alhora, suficient com perquè a la Terra, a 93 milions de quilòmetres de distància, es pugui notar.

Les erupcions solars, que formen part del que es coneix com a “meteorologia espacial”, sovint van acompanyades de grans ejeccions de plasma magnètic que pot arribar al nostre planeta, on pot afectar les comunicacions d’alta freqüència i, fins i tot, els satèl·lits, inclosos els que fan funcionar el sistemes de posicionament com el GPS. Aquestes explosions de plasma i energia segueixen cicles d’onze anys, on la seva activitat varia molt.

El darrer cicle va començar el desembre de 2019 quan es va arribar al mínim solar, i des d’aleshores ha anat creixent una altra vegada fins que arribi al màxim el juliol de 2025. Durant un cicle solar típic, es veuen unes 150 erupcions com aquesta darrera i unes 1.500 de més petites.

Nou comentari