MonPlaneta
Rússia recomana a Europa que vagi a l’espai en naus Soyuz
  • CA

El cap del programa espacial rus, Dimitri Rogozin, ha ofert una solució als astronautes europeus que, la setmana passada, van demanar diposar d’un transport propi: fer servir els mòduls Soyuz de Roscosmos. A través de tres tuits, Rogozin va recomanar a l’Agència Espacial Europea (ESA) l’ús del coet i la nau, de disseny soviètic, tal com ja fan servir actualment pel transport de materials.

Els astronautes de l’ESA van demanar que es desenvolupés una tecnologia pròpia per dur humans a l’espai per tal de no dependre d’altres països o d’empreses privades per accedir a l’espai per tal que, d’aquesta manera, s’assegurés que “les necessitats i valors” d’Europa siguin “una prioritat” i per no quedar-se enrere en aquesta part de la cursa espacial, en un moment on és d’una importància crítica.

Dimitri Rogozin
Dimitri Rogozin

Rogozin afirma que “al moment present és important per a Rússia i Europa trobar noves àrees i direccions per a la cooperació”. Un moment, recordem, on Rússia és en plena crisi a Ucraïna, amb una amenaça d’invasió militar a les portes de la Unió Europea. Així doncs, es podria prendre l’oferiment com una burla directa tant a la demanda dels astronautes com a la mateixa Agència Espacial Europea.

“Això estalviaria milers de milions d’euros als contribuents europeus i oferiria al programa espacial europeu la possibilitat d’unir-se al club de poders espacials”, continua el director general de Roscosmos, que anteriorment havia estat vicepresident del govern durant l’etapa en què Dimitri Medvédev era president del país i el primer ministre, és clar, Vladímir Putin.

El coet Ariane 5 que ha dut el James Webb a l'espai, poc abans del llançament | NASA
El coet Ariane 5 que va dur el James Webb a l’espai, poc abans del llançament | NASA

Deixant de banda que comprar naus a Rússia no seria gaire més bona opció que llogar-les a la NASA o a SpaceX, precisament els astronautes europeus van citar, al seu comunicat, la dependència energètica de Rússia com un dels exemples negatius que l’ESA no hauria de seguir a la cursa espacial. A dia d’avui, però, el cert és que el juliol de 2021 es va pactar formar un comitè que estudiés la possibilitat de fer servir les naus Soyuz i que, després d’estudiar a fons la proposta, presentarà les seves conclusions en un informe.

En vista de les circumstàncies, però, el missatge de Rogozin continua fent que sembli que es riu d’Europa de manera poc dissimulada.

Més notícies
Astronautes de l'Agència Espacial Europea | ESA
Els astronautes europeus reclamen una nau espacial pròpia
Afirmen que la inacció de l'Agència Espacial Europea afecta la competitivitat del continent i que ho farà més en el futur
L'Estació Espacial Internacional | NASA
Una pluja de deixalles amenaça l’Estació Espacial Internacional
Els astronautes es van haver de refugiar a les càpsules per si havien de tornar ràpidament a la Terra
L'actriu Yulia Peresild entrant a l'Estació Espacial Internacional | Roscosmos
Rússia envia un equip de rodatge a l’Estació Espacial Internacional
Roscosmos ha aconseguit avançar-se i ser la primera a aconseguir aquesta fita
El projecte Elsa-D d'Astroscale
Una companyia japonesa farà una demostració de com retirar les deixalles de l’espai
Elsa-D provarà la seva efectivitat
Representació artística de la sonda Cheops orbitant la Terra
Llancen la sonda europea Cheops, que explorarà els móns que hi ha fora del Sistema Solar
El nou observatori espacial continuarà la tasca de missions anteriors, obtenint més informació dels planetes llunyans que han estat descoberts fins ara

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa