MonPlaneta
Presenten una imatge millorada del primer forat negre que es va fotografiar

Gràcies a l’ús d’un algoritme d’aprenentatge automàtic, un equip d’investigadors ha pogut presentar una imatge millorada del primer forat negre que es va aconseguir fotografiar, el que hi ha al centre de la galàxia M87. Tant la imatge, molt més nítida que la que coneixíem fins ara, com el mètode per obtenir-la, basat en les mateixes dades, han estat presentats en un article publicat a la revista ‘Astrophysical Journal Letters’.

Treballant a partir de dades del 2019

La primera imatge d’un forat negre es va aconseguir l’any 2019 gràcies al Telescopi de l’Horitzó d’Esdeveniments. Aquella primera ‘fotografia’, obtinguda gràcies a les dades d’una xarxa de telescopis repartits per tota la Terra, mostrava un núvol borros de gas que girava, mostrant vagament la silueta del cos extraordinàriament massiu que hi ha al mig. Aquella tècnica, però, deixava alguns forats a les dades disponibles.

La primera imatge directa que es va obtenir d'un forat negre | EVENT HORIZON TELESCOPE
La primera imatge directa que es va obtenir d’un forat negre | EVENT HORIZON TELESCOPE

Una gran ajuda per completar la informació

Per completar-les de manera ‘real’, només es podria fer servir més i més telescopis. Hi havia, però, una altra opció, fer servir un algoritme d’aprenentatge automàtic per omplir els buits en la informació disponible i poder, així, millorar el coneixement sobre el forat negre i, amb ell, la imatge obtinguda. Així, en comptes de fer com els anàlisis anteriors, que els omplien a partir de preconcepcions, l’algoritme omple els buits en les dades basant-se en més de 3.000 imatges simulades de com es mou la matèria al voltant d’un forat negre, cosa que li dóna un aspecte molt més nítid que la que coneixíem fins ara.

En el futur, l’ús d’aquesta tècnica pot ser molt útil per als científics per conèixer millor quina és la massa del forat negre i fer tests de gravetat i altres estudis sobre la seva física amb resultats molt més precisos que fins ara, cosa que ajudarà a conèixer una mica millor un dels misteris més grans del cosmos.

Més notícies
El xoc entre tres galàxies va expulsar un forat negre, que ha sortit disparat deixant tot d'estrelles acabades de néixer darrere seu | NASA
Un enorme forat negre vaga per l’espai deixant un rastre d’estrelles
Pel que sembla, va ser expulsat del xoc entre tres galàxies
El forat negre ha estat detectat gràcies a com deforma la llum que passa pel seu costat | Wikimedia Commons
Descobreixen un forat negre vagant per la Via Làctia
Tot i que es coneixia l'existència d'aquest tipus de restes estel·lars, no se n'havia vist mai cap
El forat negre ha estat detectat gràcies a com deforma la llum que passa pel seu costat | Wikimedia Commons
Detecten un dels forats negres més grossos que s’han vist mai
El descobriment ha estat possible gràcies a l'ús d'una nova tècnica
Un forat negre que orbita una estrella semblant al Sol és el més proper a la Terra que s'ha trobat mai | GAIA/ESA, DPAC (CC BY-SA 3.0 IGO)
Descobreixen el forat negre més proper a nosaltres que s’ha trobat mai
És a només 1.500 anys-llum i té una massa 10 cops superior a la del Sol

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa