MonPlaneta
Troben vapor d’aigua a l’atmosfera d’un exoplaneta
  • CA

Un equip d’astrònoms de la Universitat de Kansas, als Estats Units, ha detectat la presència de vapor d’aigua a l’atmosfera d’un exoplaneta, segons ha informat la mateixa institució fa poques hores. El món en qüestió, anomenat TOI-674 b, és el que es coneix com un “Neptú càlid” i està situat, aproximadament, a 150 anys-llum de nosaltres.

Tot i la presència de vapor d’aigua, pel que se’n sap aquest planeta és un gegant gasós que orbita molt a prop del seu sol, per la qual cosa és altament improbable que s’hi hagi desenvolupat vida o que hi pogués sobreviure res. Tot i això, els científics afirmen que aquest descobriment demostra que estudiar la composició química de l’atmosfera dels planetes pot donar pistes sobre com es van formar i quines semblances tenen amb planetes més propers a nosaltres i que coneixem millor.

Reproducció artística d'un Neptú calent | NASA
Reproducció artística d’un Neptú calent | NASA

En aquest cas, tot i que se l’anomeni un “Neptú càlid” per ser gasós i tenir una mida aproximadament 1,3 vegades la d’aquest, és molt diferent del planeta que coneixem. La seva òrbita, com ja s’ha dit, és molt curta, i els anys hi duren només 2 dies terrestres en comparació als 165 anys de l’òrbita de Neptú. Quina diferència en la seva formació va fer que cada planeta acabés on és, doncs?

De fet, trobar un planeta tan gran que tingui atmosfera i sigui tan aprop del seu sol és altament improbable. Això fa pensar als científics que, segurament, es va formar en una òrbita més llunyana i que, per alguna raó, s’ha anat movent fins a la posició actual.

TOI-674 b ha estat observat gràcies als instruments del Telescopi Espacial Hubble, del Telescopi Espacial Spitzer i del satèl·lit TESS de la NASA. Si s’ha aconseguit tot això amb gran part de tecnologies considerades obsoletes (el Spitzer va ser apagat fa un any), és difícil d’imaginar-se què es podrà aconseguir d’aquí a ben poc, quan el Telescopi Espacial James Webb es trobi plenament operatiu d’aquí a pocs mesos i pugui observar l’espai amb un detall inimaginable fins ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa