MonPlaneta
El James Webb mostra algunes de les primeres galàxies de l’univers

El Telescopi Espacial James Webb ens ha dut imatges d’algunes de les primeres galàxies de l’univers. En dos articles publicats a ‘Nature Communications’, dos equips d’astrònoms han confirmat que les galàxies observades van aparèixer poc després del Big Bang, concretament al cap de només alguns centenars de milions d’anys de l’origen de l’univers.

Dubtes sobre l’antiguitat de les galàxies més llunyanes

Per bé que un dels objectius del James Webb era precisament aquest, per tal de conèixer com ha evolucionat l’univers d’ençà del seu naixement, hi havia alguns dubtes sobre l’antiguitat real de les galàxies observades, ja que algunes condicions inusuals poden fer que una de més nova tingui trets que la facin semblar més antiga.

En aquests dos estudis, sembla que s’ha acabat definitivament amb el dubte, mostrant l’espectre complet de quatre galàxies antigues i demostrant definitivament que només tenen uns centenars de milions d’anys menys que el Big Bang i que són plenes d’estrelles joves que no tenen molts dels elements més pesants de les actuals, creades després de la seva mort.

El Telescopi Espacial James Webb és a punt de començar a enviar-nos imatges de l'espai profund amb una resolució mai vista fins ara | NASA
El Telescopi Espacial James Webb | NASA

El càlcul de l’edat a partir de la llum

L’edat de les galàxies es calcula, bàsicament, a partir d’una característica de la llum que emeten. A principis de l’univers, la majoria del que hi havia era hidrogen, que pot absorbir fotons quan té prou energia. Així, tot i que una galàxia primerenca emetria llum en tot l’espectre, una gran part d’ella seria absorbida, la més energètica. A mesura que travessa l’univers, a més, va virant al roig, i és amb aquesta informació que els astrònoms poden calcular quanta distància ha recorregut la llum fins arribar a nosaltres.

Gràcies a l’instrument NIRSpec del James Webb, els investigadors han capturat tot l’espectre d’una sèrie de galàxies d’una regió que, anteriorment, havia estat observada pel Hubble. Dues d’elles ja havien estat identificades amb l’antecessor del telescopi espacial de la NASA, mentre que les altres dues són descobriments del James Webb.

Alguns detalls sobre aquestes galàxies

Segons els càlculs fets amb tota la informació recollida, aquestes quatre galàxies existien entre 325 i 460 milions d’anys després del Big Bang, algunes de les més antigues que s’han observat mai. De fet, són tan tènues que, fins al James Webb, no s’havia disposat mai de cap instrument prou sensible com per captar l’espectre sencer de la llum que emeten.

La galàxia del Triangle vista pel Telescopi Espacial Hubble

Pel que fa a les seves característiques, són força petites, semblant al Petit Núvol de Magalhaes, una galàxia nana del nostre grup local. No obstant això, formen estrelles a una velocitat 10 cops superior, semblant a la de la Via Làctia. Aquestes estrelles, a més, són molt joves, amb la meitat d’elles de menys de 70 milions d’anys d’edat, i tenen molt pocs elements pesants, que haurien d’haver estat generats per generacions anteriors d’estrelles. Així, per exemple, una de les galàxies té menys d’un 10% dels elements més pesants que té el Sol.

Tot plegat coincideix amb el que s’esperaria de les galàxies més joves de l’univers i, a més, amb els models de formació de galàxies que es basen en el model actual de l’energia i la matèria fosques. No obstant això, encara hi deu haver galàxies més antigues per conèixer i que podrien obrir-nos una finestra encara més gran als inicis de l’univers.

Més notícies
La galàxia de la Roda de Carro es va formar pel xoc de dues galàxies, una de gran i una de petita | NASA
El James Webb mostra el resultat de la col·lisió entre dues galàxies
Aquestes imatges han permès aprendre com es formen les estrelles i estudiar els forats negres
El Telescopi Espacial James Webb és capaç de veure amb un detall inèdit coses que van passar durant els primers temps de l'univers | NASA / ESA / CSA
El James Webb ens dóna una visió única dels inicis de l’univers
Una nova imatge ens presenta esdeveniments que van tenir lloc 400 milions d'anys després del Big Bang
La galàxia espiral IC 5332 vista pel Telescopi Espacial James Webb amb un detall que havia estat impossible fins ara | NASA / ESA / CSA
El James Webb ens duu imatges “sense precedents” d’una galàxia espiral
El nou telescopi espacial és una font de fotografies espectaculars d'objectes propers i llunyans
El Quintet de Stephen, un grup de galàxies, en una de les primeres imatges fetes públiques pels operadors del Telescopi Espacial James Webb | NASA, ESA, CSA, STScI
El Telescopi Espacial James Webb obre una nova finestra a l’univers
Les primeres imatges són només un tastet del que en podrem arribar a aprendre durant els propers anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa