MonPlaneta
El James Webb ens dóna una visió única dels inicis de l’univers
  • CA

El Telescopi Espacial James Webb ha permès als astrònoms tenir una visió única dels inicis de l’univers. En una imatge publicada per la NASA, s’han pogut observar esdeveniments que van tenir lloc durant els primers 400 milions d’anys després del Big Bang, gràcies a la seva capacitat de detectar llum infraroja molt feble que emeten algunes de les galàxies més allunyades de nosaltres.

Aquests instruments són molt útils pels experts per entendre millor com es van formar i com van evolucionar les galàxies durant els primers temps de l’univers. En aquest cas, el James Webb es va fixar en un clúster de galàxies anomenat MACS0647 i també en la galàxia MACS0647-JD, que es veuen com un grup que sembla que brilli al fons de tot de l’espai.

L’efecte de lent gravitatòria

La galàxia, de fet, és visible gràcies a un fenomen anomenat lent gravitatòria, que fa que el clúster faci l’efecte d’una lupa, augmentant els objectes que hi ha darrere seu. En aquest cas, la lent gravitatòria fa que apareguin tres versions diferents de la galàxia. Tot i que amb el Telescopi Espacial Hubble només es veia un punt vermell minúscul, el James Webb ha aconseguit mostrar que, en realitat, sembla que són dos objectes que es veuen de colors diferents, un de més blau i un de més vermell.

La fusió de galàxies més antiga que es coneix?

Els astrònoms encara no tenen clar què són, si dues galàxies diferents o dues agrupacions d’estrelles dins de la mateixa galàxia. Per la diferència de color, sembla que la seva composició no és la mateixa. L’objecte blau pot indicar la formació d’estrelles noves mentre que el vermell és més antic. Una possibilitat, que apunten els astrònoms, és que els dos objectes indiquin que dues galàxies es van fusionar, cosa que suposaria l’exemple més antic d’aquest fenomen que s’ha trobat mai fins ara.

Els investigadors volen continuar analitzant aquesta galàxia i, gràcies al James Webb, descobrir cada cop més coses no només d’ella sinó de tot allò que hi ha al fons de l’univers, els objectes més llunyans de l’univers observable, per aprendre més sobre la seva formació.

Més notícies
Els Pilars de la Creació tal com han estat observats pel Telescopi Espacial James Webb | NASA / ESA / CSA
El James Webb ja té la seva imatge dels Pilars de la Creació
Aquesta estructura còsmica ha estat fotografiada per tots els grans telescopis
La galàxia espiral IC 5332 vista pel Telescopi Espacial James Webb amb un detall que havia estat impossible fins ara | NASA / ESA / CSA
El James Webb ens duu imatges “sense precedents” d’una galàxia espiral
El nou telescopi espacial és una font de fotografies espectaculars d'objectes propers i llunyans
El Telescopi Espacial James Webb ha aconseguit captar aquesta imatge d'una gran bellesa de la nebulosa d'Orió i les estrelles que s'hi formen | NASA / ESA / CSA
El James Webb amplia el que sabem sobre com neixen les estrelles
L'observatori revela detalls de com es formen els sistemes solars
El Telescopi Espacial James Webb ha aconseguit observar un planeta fora del sistema solar | NASA / ESA / CSA
El James Webb aconsegueix la primera imatge directa d’un exoplaneta
El telescopi espacial continua donant mostres del seu enorme potencial

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa