MonPlaneta
El James Webb ens duu imatges “sense precedents” d’una galàxia espiral

A 29 milions d’anys-llum de la Terra hi ha una galàxia espiral, anomenada IC 5332, que s’estén per uns 66.000 anys-llum, és a dir, aproximadament un terç del que ocupa la Via Làctia. De la Terra estant, té la particuparitat de trobar-se gairebé completament de cara a nosaltres, cosa que facilita molt l’observació dels seus braços espirals. Doncs bé, ara gràcies al Telescopi Espacial James Webb, hem pogut veure aquesta galàxia amb un detall “sense precedents”, en una nova fotografia espectacular obtinguda per l’observatori.

Una gran diferència amb imatges anteriors

El més important d’aquesta imatge és que es pot veure clarament ‘l’esquelet’ de la galàxia, que normalment queda ocult rere la pols i el gas estelars. Això és gràcies a un dels instruments més característics del James Webb, el MIRI, un instrument d’infraroigs que permet travessar aquests obstacles i també detectar la presència d’objectes que són a una distància enorme de nosaltres. Per completar la imatge, el James Webb també ha fet servir la seva càmera de llum visible, anomenada Wide Field Camera 3.

Les imatges del Telescopi Espacial Hubble donaven una visió molt diferent de la galàxia, ocultada pel gas i la pols | NASA / ESA / Hubble
Les imatges del Telescopi Espacial Hubble donaven una visió molt diferent de la galàxia, ocultada pel gas i la pols | NASA / ESA / Hubble

Gràcies a tot això, el nou telescopi espacial de la NASA i les agències espacials europea i canadenca ha pogut millorar moltíssim les imatges que havia obtingut d’aquesta mateixa galàxia el Telescopi Espacial Hubble, on semblava que hi hagués regions fosques separant els braços espirals d’IC 5332.

El James Webb té problemes

Justament, però, el James Webb sembla que està tenint alguns problemes amb l’instrument MIRI. Segons el blog que duu la NASA i que explica el dia a dia de la missió, un dels mecanismes, una roda giratòria que permet seleccionar entre longituds dona curtes, mitjanes o llargues dins de l’espectre infra-roig, està patint algun tipus d’augment de la fricció.

Això, a més de ser un problema mecànic, també podria ser-ho per a l’observació, ja que la fricció genera calor i, per funcionar, tots els instruments del James Webb han d’estar extremadament freds perquè no emetin llum infraroja, que podria distorsionar les imatges obtingudes.

Més notícies
El Telescopi Espacial James Webb ha aconseguit observar un planeta fora del sistema solar | NASA / ESA / CSA

El James Webb aconsegueix la primera imatge directa d’un exoplaneta

El telescopi espacial continua donant mostres del seu enorme potencial
El James Webb ens ensenya Neptú d'una manera molt diferent a com l'havíem vist fins ara | NASA/ESA/CSA

El James Webb ens mostra Neptú com no l’havíem vist mai

Les noves imatges permeten veure detalls per primer cop des del pas de la Voyager 2 pel planeta
La Nebulosa de la Taràntula vista pel Telescopi Espacial James Webb | NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

El James Webb mostra la Nebulosa de la Taràntula amb més detalls que mai

Es tracta de la regió de formació d'estrelles més grossa i brillant que hi ha a la nostra zona del cosmos
El Telescopi Espacial James Webb ha aconseguit captar aquesta imatge d'una gran bellesa de la nebulosa d'Orió i les estrelles que s'hi formen | NASA / ESA / CSA

El James Webb amplia el que sabem sobre com neixen les estrelles

L'observatori revela detalls de com es formen els sistemes solars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa