MonPlaneta
El James Webb captura una gran explosió causada pel xoc de dues galàxies

El Telescopi Espacial James Webb ha capturat la imatge d’una explosió enorme causada per la col·lisió entre dues galàxies espirals. Al punt central d’aquesta regió brillantíssima de l’espai, que ha estat batejada com a Arp 220, s’hi estan formant un munt d’estrelles noves, que estan naixent a conseqüència del xoc, que va començar fa uns 700 milions d’anys a la constel·lació del Serpent.

El que hi ha al centre de la imatge és les emissions infraroges generades per la col·lisió entre les galàxies i que conté la llum de més d’un bilió (1.000.000.000.000) de sols. Per fer una comparació que permeti entendre la quantitat de lluminositat que això suposa, la de tota la Via Làctia sencera és, aproximadament, de 10.000 milions de sols.

Tant gas com en tota la nostra galàxia en un espai molt petit

Això és el que fa d’Arp 220, que és a uns 250 milions d’anys-llum de nosaltres, la més brillant de les tres fusions galàctiques que hi ha relativament a prop de la Terra. En una regió de l’espai d’aproximadament 5.000 anys-llum de diàmetre, un 5% del de la Via Làctia, hi ha uns 200 clústers enormes d’estrelles i una quantitat de gas semblant al que hi ha en tota la nostra galàxia.

El Telescopi Espacial Hubble vist des del transbordador espacial Atlantis  | NASA
El Telescopi Espacial Hubble vist des del transbordador espacial Atlantis | NASA

Les observacions fetes fins ara d’aquesta regió, amb altres telescopis, havien permès veure’n diverses característiques. Amb radiotelescopis, per exemple, s’han pogut observar les restes de 100 supernoves en un radi de menys de 500 anys-llum, mentre que el Telescopi Espacial Hubble va mostrar-nos el centre de les dues galàxies originals, separades per només 1.200 anys-llum. Cadascun d’ells té un anell de formació d’estrelles que gira i emet la llum infraroja que capta el James Webb.

La nova imatge, a més, també mostra material sortint disparat de les galàxies a causa de la gravetat, de color blau, cosa que indica que les galàxies continuen fusionant-se i que hi ha activitat. Al seu voltant, a més, també es poden veure raigs i filaments vermells i ataronjats de material.

Més notícies
Les dues galàxies estan començant a xocar, iniciant un procés espectacular que durarà milions d'anys | Gemini North

La imatge de dues galàxies xocant anticipa el destí de la Via Làctia

Han començat a fusionar-se, tal com li passarà a la nostra galàxia en el futur
:  - Mobile
El xoc entre tres galàxies va expulsar un forat negre, que ha sortit disparat deixant tot d'estrelles acabades de néixer darrere seu | NASA

Un enorme forat negre vaga per l’espai deixant un rastre d’estrelles

Pel que sembla, va ser expulsat del xoc entre tres galàxies
:  - Mobile
Els efectes del pas de la nana el·líptica de Sagitari pel costat de la Via Làctia encara s'observen a dia d'avui | NASA

El pas d’una galàxia petita va deixar ‘tremolant’ la Via Làctia

Els seus efectes encara es poden observar gràcies a la missió Gaia
:  - Mobile
La Via Làctia vista des de la Terra

La Via Làctia i el Gran Núvol de Magalhães xocaran abans del que s’esperava

Un estudi recent calcula que la col·lisió, que convertirà el centre de la nostra galàxia en un quàsar, es produirà d'aquí uns 2.000 milions d'anys
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa