MonPlaneta
La imatge de dues galàxies xocant anticipa el destí de la Via Làctia
  • CA

Una imatge del Telescopi Gemini North (Hawaii, Estats Units) ha capturat els primers moments del xoc entre dues galàxies, una anticipiació del que li passarà a la Via Làctia en el futur. A la fotografia, es veu com les dues galàxies, que són a uns 60 milions d’anys-llum de nosaltres, la constel·lació de la Verge, comencen a fusionar-se, com li passarà a la nostra quan topi amb Andròmeda d’aquí entre 4.000 i 5.000 milions d’anys.

Un llarg procés de fusió

La gravetat de NGC 4567 i NGC 4568, conegudes com les galàxies Papallona, les està duent a ser cada vegada més a prop l’una de l’altra fins que quan s’acabi el procés, d’aquí uns 500 milions d’anys, seran una sola galàxia el·líptica. Tal com es veuen des de la Terra, el centre de totes dues ara és a 20.000 anys-llum i, de moment, conserven la seva forma habitual. A mesura que se solapin, però, es distorsionaran i les forces gravitatòries començaran a crear regions on hi haurà una intensa activitat de formació de noves estrelles.

Algunes de les imatges de galàxies fusionant-se que han estat analitzades | NASA
La fusió de les galàxies és un dels processos més espectaculars que tenen lloc al cosmos | NASA

La interacció entre elles farà que ‘ballin’ l’una al voltant de l’altra en cercles cada vegada més petits, barrejant-les i formant una mena d’esfera immensa de material, pols i estrelles que s’anirà estabilitzant fins que, finalment, l’esfera deixarà de moure’s per ser una sola galàxia, que se sap que serà el·líptica gràcies als models per ordinador i a les observacions que s’han fet d’altres fusions semblants.

El destí de la Via Làctia

En un futur molt llunyà, la Via Làctia i la nostra veïna més gran, la galàxia d’Andròmeda també xocaran, iniciant un procés semblant. De fet, a dia d’avui, l’enorme halo que envolta Andròmeda ja ha començat a topar amb el de la nostra galàxia. Tot i que els astrònoms creuen que és poc probable que el nostre sistema solar sigui destruït en el procés, sí que és molt possible que acabi anant a parar a una altra regió de la nova galàxia. Aleshores, però, el Sol haurà entrat o serà a punt d’entrar en la fase final de la seva vida, cosa que vol dir que, segurament, la Terra ja haurà deixat d’existir.

Més notícies
Localització del Grup Local i la Via Làctia al costat de Laniakea
Un nou mapa de galàxies mostra la vastedat i el moviment de l’Univers
La nostra galàxia i totes les estrelles que conté només és un punt minúscul en una estructura de proporcions que s'escapen de la comprensió humana i on també hi ha buits immensos
La Via Làctia vista des de la Terra
La Via Làctia i el Gran Núvol de Magalhães xocaran abans del que s’esperava
Un estudi recent calcula que la col·lisió, que convertirà el centre de la nostra galàxia en un quàsar, es produirà d'aquí uns 2.000 milions d'anys
Aquesta imatge tan bonica mostra una de les darreres fases de la fusió de dues galàxies | Dark Energy Camera
Capturen una imatge espectacular del “darrer ball” de dues galàxies
Fa 400 milions d'anys que s'estan fusionant i el procés està arribant a la fi
La galàxia de la Roda de Carro es va formar pel xoc de dues galàxies, una de gran i una de petita | NASA
El James Webb mostra el resultat de la col·lisió entre dues galàxies
Aquestes imatges han permès aprendre com es formen les estrelles i estudiar els forats negres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa