Un equip d’investigadors ha anunciat que ha detectat senyals d’activitat volcànica a Venus. En un article publicat a ‘Science’, aquests científics aporten proves de pes per respondre una pregunta que fa temps que intriga els científics. Pel que sembla, i tot i que no té tectònica de plaques, s’han observat canvis a la superfície del planeta que són causades pel magma, cosa que vol dir que es desplaça de manera relativament semblant que a la Terra.
Repassant imatges de 1991
La gran diferència, que se sàpiga, és que normalment a la Terra els volcans estan actius principalment als indrets on les plaques es troben. En aquest cas, els científics han repassat imatges obtingudes per la sonda Magallanes de la NASA d’una xemeneia volcànica de Venus, adonant-se que, durant vuit mesos de 1991, va canviar de forma i va créixer. Uns canvis que, a la Terra, són un indicador clar d’activitat volcànica, ja sigui per una erupció o pel moviment de magma a sota seu.

Pel que sembla, les imatges mostren com les parets de la xemeneia es tornen més curtes i que el seu interior s’omple pràcticament fins dalt. És per això que els invetstigadors pensen que s’hi va formar un llac de lava en els vuit mesos que van passar entre la primera imatge i la última, per bé que no se sap si el seu contingut era sempre líquid o es va anar refredant i solidificant amb el pas del temps.
Indicis molt importants
Així doncs, i per bé que els indicis no es poden considerar absolutament definitius, tenint en compte que la superfície de Venus és jove, comparada amb la majoria d’altres cossos rocosos del Sistema Solar, podria considerar-se que aquestes erupcions és molt probable que s’estiguin produint, per bé que no se’n pot saber la freqüència. Podria ser com a Ió, la lluna de Júpiter, que té una activitat volcànica molt intensa, o bé com a Mart, on sembla que encara n’hi ha però molt poca, tanta que no s’ha vist mai que hi passés res en 45 anys d’observacions humanes.