MonPlaneta
La NASA vol crear una nau que pugui aterrar a la supefície de Venus
  • CA

El 2029 la NASA vol enviar una nau a Venus que no només l’observi des de l’òrbita sinó que, fins i tot, sigui capaç de sobreviure a les pressions i les temperatures altíssimes de la seva atmosfera i aterri a la superfície. La missió ha estat batejada amb el nom de DAVINCI (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry and Imaging) i, si tot anés bé, arribaria al planeta el juny de 2031.

Un laboratori de química mòbil

Gràcies a aquesta missió, els investigadors volen obtenir més informació de la que van donar les sondes Pioneer i Magellan el 1978 i durant els anys noranta, responent preguntes de què encara no han pogut treure l’entrellat. La DAVINCI serà un laboratori de química mòbil que mesurarà diverses dades sobre l’atmosfera i el clima de Venus i fins i tot farà fotografies de la superfície, mapejant-la i fins i tot detectant de què estan fetes les seves muntanyes.

Amb totes aquestes dades, els científics podran estudiar la història de l’atmosfera i la geologia de Venus, la formació dels seus paisatges i trobar rastres d’erosió o altres processos d’aquest tipus. De fet, fins i tot es podria arribar a esbrinar si en el passat hi havia hagut oceans al planeta.

El descens a la superfície de Venus serà tota una prova de la resistència del mòdul | NASA
El descens a la superfície de Venus serà tota una prova de la resistència del mòdul | NASA

D’un planeta habitable a un infern

De fet, Venus podria haver estat el primer planeta habitable del nostre sistema però, en algun moment, tot va canviar i va esdevenir un infern. En els milers de milions d’anys en què podria haver tingut aigua líquida i temperatures moderades, però, fins i tot podria haver permès que s’hi desenvolupés vida i, de fet, hi ha investigadors que afirmen que, encara en les condicions actuals, seria possible que n’hi hagués.

En qualsevol cas, la DAVINCI orbitarà Venus diverses vegades, estudiant-ne els núvols i la terra, abans de deixar caure un mòdul d’aterratge equipat amb cinc instrument. Segons la NASA, el descens durarà una hora, amb l’escut tèrmic desprenent-se a uns 67 quilòmetres d’alçada per tal que la sonda pugui captar i analitzar mostres dels gasos afmosfèrics. Quan surti dels núvols, a més, a uns 30 quilòmetres d’alçada, farà fotografies del planeta.

Els enginyers responsables de la DAVINCI fins i tot esperen que, un cop arribi a la superfície, i encara que això no formi part de la seva missió, pugui continuar treballant, si més no durant uns 15 o 20 minuts, abans que les condicions duríssimes del planeta la destrueixin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa