MonPlaneta
Detecten un raig d’aigua enorme sortint d’Encèlad, la lluna de Saturn

El Telescopi Espacial James Webb ha detectat un raig de vapor d’aigua enorme sortint d’Encèlad, una de les llunes de Saturn. Es tracta del més gran que s’ha vist mai fins ara amb molta diferència i, amb la seva potència i coneixent el que se’n sap, podria ser que estigués duent els ingredients essencials de la vida que conté fins molt més lluny del que es pensava.

Una lluna molt prometedora

Fa més de 15 anys, el 2005, la sonda Cassini de la NASA ja va descobrir que, tot i que la superfície d’Encèlad està coberta de gel, hi ha punts per on surten raigs d’aigua provinent de l’oceà que hi ha sota. En aquest cas, el raig és “immens”, com l’ha qualificat la mateixa NASA en una conferència.

Reproducció artística de la sonda Cassini arribant a Encèlad | NASA
Reproducció artística de la sonda Cassini arribant a Encèlad | NASA

Això pot ser molt important perquè Encèlad és un dels pocs móns oceànics del Sistema Solar i, per tant, un dels millors llocs on buscar vida extraterrestre. Amb un oceà salat sota la superfície, s’hi podrien haver desenvolupat organismes que, com passa a la Terra, s’alimentin de l’energia química de les fumaroles hidrotermals del fons del mar.

Possible activitat geològica i biològica

Els raigs que expulsa Encèlad a l’espai, de fet, contenen partícules de silici a més de compostos i elements relacionats amb la vida com ara el metà, el diòxid de carboni i l’amoníac. Gràcies al Telescopi Espacial James Webb, ara s’han pogut fer observacions més precises que les de la sonda Cassini. Properament, un article donarà tots els detalls, com per exemple el volum d’aigua expulsada i la seva temperatura. No obstant això, no s’hi espera trobar rastres de vida, ja que les partícules d’aigua són molt disperses.

Les esquerdes al gel d'Encèlad fan pensar que, sota l'aigua, hi podria haver fumaroles hidrotermals | JPL-Caltech
Les esquerdes al gel d’Encèlad fan pensar que, sota l’aigua, hi podria haver fumaroles hidrotermals | JPL-Caltech

El que sí que va fer el James Webb, però, és analitzar l’espectre de llum que reflecteix Encèlad, trobant-hi proves de la presència d’aigua i d’altres compostos que poden provar que, a l’oceá que hi ha sota el glaç, hi ha activitat geològica, biològica o totes dues alhora. És per això que els investigadors volen continuar observant-lo amb aquesta nova eina durant molt més temps amb l’objectiu de trobar compostos orgànics i peròxid d’hidrogen, relacionats amb l’habitabilitat de l’oceà.

Un nou motiu per estudiar Encèlad

Si els resultat són positius, suposarien una gran empenta al projecte d’enviar una nova sonda a Encèlad per buscar-hi senyals de vida, no només perquè orbiti la lluna sinó també perquè hi aterri o, fins i tot, per desplegar-hi un robot autònom que pugui submergir-se sota el gel per explorar el gran oceà que amaga. Encèlad, però, no és l’única lluna d’aquest tipus que hi ha al Sistema Solar. A Europa, una de les llunes de Júpiter, s’hi ha trobat diòxid de carboni i, precisament, l’any vinent la NASA hi enviarà una sonda per explorar el seu oceà amb més detall.

Més notícies
Representació de l'aspecte que podria tenir el pol nord de Tità
Tità, la lluna de Saturn, està coberta de matèria orgànica
Aquest descobriment, fet gràcies a les dades de la sonda Cassini, fa que aquest satèl·lit llunyà sigui un dels més interessants per a exploracions futures
Swim és un dels darrers projectes d'innovació que finança el Jet Propulsion Laboratory de la NASA | JPL-Caltech
La NASA vol enviar robots submergibles a explorar mons oceànics habitables
L'agència espacial nord-americana ha aprovat finançar un projecte que té aquest objectiu
Els planetes que orbiten les estrelles de classe M estan donant força sorpreses als cíentífics | NASA Ames / JPL - Caltech / Tim Pyle
Els planetes plens d’aigua poden ser molt més habituals del que pensàvem
Podria ser a l'interior de les roques i ser fins la meitat del seu contingut
El vehicle d'exploració Zhurong a la superfície de Mart | CNSA
Mart encara podria haver tingut aigua salada fa 400.000 anys
La troballa apunta a un dels millors llocs on buscar rastres de vida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa