Un equip d’investigadors ha fet servir dades del Telescopi Subaru de Hawaii i telescopis espacials de l’Agència Espacial Europea (ESA) per descobrir, per primera vegada, un exoplaneta fent servir una combinació inèdita de mètodes de detecció. Amb imatges directes i l’astrometria de precisió, un nou mètode indirecte aquest món llunyà va ser trobat i, ara, presentat en un article a la revista ‘Science’.
La cerca de planetes fora del Sistema Solar
Els exoplanetes són planetes fora del Sistema Solar i que orbiten altres estrelles. Amb les images directes, els investigadors del cosmos poden veure la llum que en reflecteix i estudiar quina és la seva atmosfera. Aquest mètode, però, només ha permès identificar-ne uns 20 durant els darrers 15 anys, i és per això que s’han desenvolupat els mètodes indirectes, que en determinen l’existència per l’efecte que tenen els planetes en l’estrella que orbiten.
L’astrometria de precisió consisteix a mesurar la posició de l’estrella que orbita un planeta i, combinant aquests dos mètodes, es poden aconseguir moltes més dades. De fet, els mètodes de detecció indirecta en general són responsables de la majoria d’exoplanetes descoberts fins ara, i l’astrometria de precisió es pot fer servir per saber on mirar, permetent detectar-los amb molta més facilitat.

Un planeta nou que obra tota una nova via d’exploració del cosmos
En el cas d’aquest darrer exoplaneta, HIP 99770 b, és d’entre 14 i 16 cops la massa de Júpiter i orbita una estrella de gairebé el doble del massa del Sol. Aquest sistema, a més, té semblances amb les regions exteriors del nostre sistema, ja que el planta rep aproximadament la mateixa llum que Júpiter rep del Sol. A més, de manera semblant al cinturó de Kuiper, l’anell d’objectes glaçats que hi ha al voltant del Sol, aquesta estrella també té restes de la formació de planeta orbitant-la.
El descobriment d’aquest planeta és especialment rellevant perquè obre una nova via perquè els científics trobin i examinin exoplanetes de manera més completa del que s’havia fet fins ara, aconseguint informació útil sobre la diversitat i evolució dels sistemes planetaris de l’univers. Gràcies als mètodes indirectes, a més, també es podrien observar planetes i, algun dia, trobar-ne que siguin semblants a la Terra.