Un nou sistema, elaborat per un equip internacional de científics, pot permetre classificar els exoplanetes coneguts ara i en el futur segons com d’aptes són per a la vida humana. Basant-se en les dades obtingudes per diversos telescopis i una sèrie de variables d’habitabilitat, aquests investigadors, entre els quals hi ha el doctor Paolo de Luca del Barcelona Supercomputing Center, han presentat a ‘The Astrophysical Journal’ un marc de treball per estudiar l’atmosfera dels planetes i localitzar els més aptes per a una hipotètica colonització humana.
Els gasos d’efecte hivernacle són un element clau
A més de la composició de l’atmosfera, les condicions i la sensibilitat climàtiques són molt importants a l’hora de saber el potencial d’un planeta per a acollir vida humana. Per provar el sistema, els investigadors van examinar TRAPPIST-1e, situat a uns 40 anys-llum de nosaltres i que el Telescopi Espacial James Webb observarà a fons l’any vinent. En aquest cas, els científics van mirar la sensibilitat del clima del planeta a augments en els gasos d’efecte hivernacle, per comparar-los amb els canvis a la Terra. Gràcies a una simulació informàtica del clima del planeta, ho van poder fer.

Els autors de l’estudi consideren que aquesta variabilitat climàtica, especialment en exoplanetes semblant al nostre, dóna una idea millor no només dels canvis que es podrien produir allà sinó també al nostre planeta, donant una nova visió a com podria canviar la seva atmosfera en el futur. En aquest cas, TRAPPIST-1e té una atmosfera molt més sensible que la nostra, i un augment dels gasos d’efecte hivernacle duria un canvi climàtic més extrem que el de la Terra. Això és perquè una cara del planeta sempre mira el seu sol, de la mateixa manera com nosaltres sempre veiem la mateixa cara de la Lluna.
Una nova eina per explorar l’espai
En qualsevol cas, gràcies al marc que s’ha creat per a aquest estudi, i amb les dades que dugui el Telescopi Espacial James Webb sobre aquest i altres planetes, es podrà avaluar amb molta més precisió les atmosferes d’altres planetes i saber, així, quins planetes podrien ser candidats a ser colonitzats pels humans. I si són aptes pels humans, a més, és ben possible que ja hi hagi unes quantes formes de vida desenvolupant-s’hi.