Aquest dissabte, un asteroide amb un gran potencial per a la destrucció va passar entre la Terra i la Lluna. Per sort no va xocar amb cap dels dos ja que, segons els càlculs dels experts, feia entre 30 i 90 metres de diàmetre i, si hagués caigut a la Terra hauria pogut desintegrar una ciutat sencera. Les probabilitats que una roca d’aquesta mida passi tan a prop del nostre planeta són molt petites i és per això que, segons la NASA, un fenomen com el d’aquest cap de setmana només es produeix un cop cada dècada.
Prou a prop com per ser observat amb binocles
De fet, després de passar a uns 500.000 quilòmetres de la Lluna, l’asteroide, anomenat 2023 DZ2, va continuar el seu curs i va passar per sobre de l’oceà Índic a uns 160.000 quilòmetres de distància i a una velocitat que es calcula d’uns 30.000 quilòmetres per hora. Prou a prop com perquè, amb un telescopi petit o fins i tot amb uns binocles, alguns hagin pogut seguir-ne el pas.

Una oportunitat per observar aquests cossos i preparar-nos per si ens n’hem de defensar
Aquest asteroide va ser descobert fa aproximadament un mes i, un cop fets els càlculs pertinents sobre el perill que suposava, va ser considerat una gran oportunitat tant per a l’Agència Espacial Europea (ESA) com també per a la NASA. Al cap i a la fi, el pas d’un asteroide tan a prop del nostre planeta és un fet privilegiat si se’n volen fer observacions.
No només això sinó que, a més, la Xarxa Internacional d’Alerta d’Asteroides ho ha considerat un bon exemple pràctic sobre quines mesures de defensa planetària prendre en cas que, en el futur, un asteroide semblant s’apropi a la Terra amb un rumb que el dugui a xocar-hi. De fet, el mateix asteroide 2023 DZ2 continua fent la seva òrbita al voltant del Sol i, el 2026, tornarà a passar a prop del nostre planeta. Tot i que hi havia probabilitats d’impacte, però, els experts ja han conclòs que, en aquella ocasió, tampoc no xocarà amb nosaltres.