L’uracil, una de les quatre bases químiques de l’ARN i per tant un dels ‘blocs’ de què es constitueix la vida, ha estat detectat a les mostres que la sonda Hayabusa2 va dur de l’asteroide Ryugu. Així doncs, i tal i com explica un equip d’investigadors de la Universitat de Hokkaido, al Japó, en un article publicat a ‘Nature Communications’, aquesta roca de l’espai conté el que es considera un dels precursors de la vida, demostrant que és present en entorns extraterrestres.
Una mostra ‘pura’ arribada de l’espai
El cert és que l’uracil ja s’havia detectat en altres mostres de meteorits, inclosos les conegudes com a condrites carbonàcies, que tenen molts compostos orgànics. El fet que aquests meteorits s’haguessin trobat a la Terra, però, feia impossible descartar la possibilitat que la seva presència fos a causa de la ‘contaminació’ de l’atmosfera o els organismes vius del nostre planeta. En aquest cas, en canvi, el fet que les mostres de Ryugu hagin arribat directament de l’espai les converteix en els elements més ‘purs’ que s’han estudiat mai i que, per tant, la seva presència no té res a veure amb la influència de l’entorn.

Una peça d’un mecanisme essencial
Les nucleobases, com l’uracil, són els ‘blocs’ de què es forma l’estructura de l’ARN, essencial per a la creació de proteïnes a les cèl·lules vives. Una teoria de l’origen de la vida, de fet, apunta que l’ARN va aparèixer abans que l’ADN i que les proteïnes i que, per tant, els primers organismes de la Terra el feien servir per a les reaccions químiques relacionades amb la vida.
El proper pas, les mostres de l’asteroide Bennu
Després d’aquest descobriment, el mateix equip d’investigadors espera poder analitzar les mostres, en aquest cas de l’asteroide Bennu, que la missió OSIRIS-REx de la NASA va obtenir l’any 2020 i que, si tot va bé, arribaran al nostre planeta la tardor d’enguany. Així, doncs, podran comparar els contingut d’un i altre asteroide i treure conclusions que són molt importants tant per al nostre coneixement del Sistema Solar com, també pel desenvolupament de la vida a la Terra.