MonPlaneta
L’asteroide Ryugu conté una peça clau per a l’existència d’organismes vius

L’uracil, una de les quatre bases químiques de l’ARN i per tant un dels ‘blocs’ de què es constitueix la vida, ha estat detectat a les mostres que la sonda Hayabusa2 va dur de l’asteroide Ryugu. Així doncs, i tal i com explica un equip d’investigadors de la Universitat de Hokkaido, al Japó, en un article publicat a ‘Nature Communications’, aquesta roca de l’espai conté el que es considera un dels precursors de la vida, demostrant que és present en entorns extraterrestres.

Una mostra ‘pura’ arribada de l’espai

El cert és que l’uracil ja s’havia detectat en altres mostres de meteorits, inclosos les conegudes com a condrites carbonàcies, que tenen molts compostos orgànics. El fet que aquests meteorits s’haguessin trobat a la Terra, però, feia impossible descartar la possibilitat que la seva presència fos a causa de la ‘contaminació’ de l’atmosfera o els organismes vius del nostre planeta. En aquest cas, en canvi, el fet que les mostres de Ryugu hagin arribat directament de l’espai les converteix en els elements més ‘purs’ que s’han estudiat mai i que, per tant, la seva presència no té res a veure amb la influència de l’entorn.

Els investigadors van rebre una petita mostra de l'asteroide, que van analitzar per trobar-hi compostos orgànics | JAXA
Els investigadors van rebre una petita mostra de l’asteroide, que van analitzar per trobar-hi compostos orgànics | JAXA

Una peça d’un mecanisme essencial

Les nucleobases, com l’uracil, són els ‘blocs’ de què es forma l’estructura de l’ARN, essencial per a la creació de proteïnes a les cèl·lules vives. Una teoria de l’origen de la vida, de fet, apunta que l’ARN va aparèixer abans que l’ADN i que les proteïnes i que, per tant, els primers organismes de la Terra el feien servir per a les reaccions químiques relacionades amb la vida.

El proper pas, les mostres de l’asteroide Bennu

Després d’aquest descobriment, el mateix equip d’investigadors espera poder analitzar les mostres, en aquest cas de l’asteroide Bennu, que la missió OSIRIS-REx de la NASA va obtenir l’any 2020 i que, si tot va bé, arribaran al nostre planeta la tardor d’enguany. Així, doncs, podran comparar els contingut d’un i altre asteroide i treure conclusions que són molt importants tant per al nostre coneixement del Sistema Solar com, també pel desenvolupament de la vida a la Terra.

Més notícies
Trobada aigua a l’asteroide Bennu
La sonda OSIRIS-REx identifica minerals hidratats a diversos indrets de Bennu, confirmant la seva idoneïtat com a objecte d'estudi de la formació dels planetes i l'origen de la vida.
La sonda DART havia de demostrar que tenim la possibilitat de desviar el rumb d'asteroides potencialment perillosos | NASA / JPL
La NASA estavella una sonda contra un asteroide per desviar-lo
Primera prova d'un nou sistema de defensa planetària
El sòl dels asteroides conté els principals nutrients que necessiten les plantes per viure | Mike Hess / UND Today
La terra dels asteroides podria servir per cultivar-hi menjar
Un equip d'investigadors fa una passa més en el camí cap a la supervivència dels humans a l'espai
La Gran Font Prismàtica del parc de Yellowstone (EUA) és molt semblant, segons els científics, a com eren els oceans de la Terra quan hi va aparèixer la vida | Carsten Steger / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Identifiquen el que podria ser l’origen de la vida a la Terra
Trobar aquesta substància a altres planetes també podria voler dir que els organismes vius són a punt d'aparèixer-hi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa